Nošenje mask dokazano ne znižuje ravni kisika v krvi in ne škodi zdravju

(vir: pixabay.com)

Nošenje mask, ki je v pandemiji covida-19 postalo del vsakdana ne le v Sloveniji, ampak tudi drugod po svetu, je lahko neprijetno in pri marsikom zbuja nelagodje. Vendar pa ne škodi pljučem, saj ne omejuje količine kisika v telesu in pretoka kisika v pljuča. To velja tako za zdrave ljudi kot tudi za pljučne bolnike, zatrjujejo strokovnjaki.

Da je dolgotrajna uporaba medicinskih mask lahko neprijetna, poudarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Vendar pa odločno oporeka temu, da bi lahko njihova dolgotrajna uporaba povzročila pomanjkanje kisika ali celo zastrupitev z ogljikovim dioksidom.

V raziskavi, ki so jo izvedli ameriški strokovnjaki iz bolnišnice Jackson Memorial Hospital v Miamiju v sodelovanju z medicinsko fakulteto na tamkajšnji univerzi, objavilo pa jo je Ameriško torakalno združenje, so preizkusili učinek nošenja kirurških mask na izmenjavo kisika in ogljikovega dioksida v telesu pri 15 zdravih zdravnikih in 15 vojaških veteranih s hudo prizadetimi pljuči. Vsi so se z maskami šest minut sprehajali po ravnem terenu. Izmerili so jim raven kisika in ogljikovega dioksida v krvi pred testom hoje in po njem.

Raziskava je ugotovila, da niti zdravi zdravniki niti bolniki z obolelimi pljuči neposredno po preizkusu ali do 30 minut kasneje niso pokazali večjih sprememb pri meritvah izmenjave kisika in ogljikovega dioksida.

Maske povzročajo nelagodje, zbujajo lahko tudi občutke klavstrofobije, vendar pa to ne bi smelo sprožiti pomislekov glede njihove varnosti, saj dokazano ščitijo zdravje, so v ugotovitvah zapisali raziskovalci.

Poudarili so, da je pomembno spodbujati nošenje mask, saj je vse več dokazov, da se novi koronavirus širi tudi zaradi asimptomatskih posameznikov.

Glede vprašanja, ali maske povzročajo pomanjkanje kisika, je jasen tudi britanski strokovnjak za nalezljive bolezni Keith Neal. Kot poudarja, maske iz papirja ali blaga ne bodo povzročile pomanjkanja preskrbe s kisikom v tkivih. Pri tem poudarja: “Kirurgi jih nosijo ure in ure. Te težave nimajo.”

Tudi slovenski infektolog Alojz Ihan, ki je na prošnjo zdravniške zbornice odgovoril na nekatera vprašanja zdravnikov, glede nevarnosti nošenja mask poudarja, da so za zadrževanje epidemije covida-19 dokazano učinkovite – v kombinaciji z drugimi ukrepi. Na vprašanje enega od zdravnikov glede varnosti mask pa odgovarja: “Glede varnosti mask za zdravje pa ste si menda morali odgovoriti že sami – predpostavljam, da jih na delovnem mestu uporabljate že vrsto let.”

M. P.