Nov način izdajanja karantenskih odločb

Podpredsednik stranke SDS Aleš Hojs. (vir: arhiv)

V četrtek smo imeli v Sloveniji potrjenih 19 novih primerov okužb. V veliki večini gre za znane primere oziroma žarišča, ki jih epidemiologi že dlje čas podrobno spremljajo, kar pomeni, da so bile te osebe od okužbe dalje sedaj že večinoma v izolaciji.

Veleposlanik Jelko Kacin, uradni govorec Vlade RS za covid-19, je ob tem včeraj povedal, da veliko pozornosti namenjajo dogajanjem v Hrastniku, kjer se število okužb povečuje.

Prav Hrastnik pa opozarja, da se je letos res priporočljivo izogibati in tudi izogniti večjim praznovanjem, obletnicam, družinskim slavjem. Treba je pač narediti vse, da se izognemo izpostavljanju virusu, prenosu in razširjanju, je poudaril.

Slovenija je sicer uspešno zamejila vnos virusa iz držav Zahodnega Balkana. Temu bodo po besedah uradnega govorca namenjeno tudi nadaljnji ukrepi, ki nas bodo obdržali na varni strani tudi jeseni, ko bo teh okužb verjetno več.

Od 20. julija nov način izdaje in vročanja odločb

Tako je vlada na četrtkovi dopisni seji sprejela nekaj pomembnih sprememb, namenjenih zamejevanju vnosa virusa iz tujine in posledično izboljšanju učinkovitega izdajanja, izvajanja in nadzora karantenskih odločb.

V zadnjih mesecih se je namreč pokazalo, da je vročanje odločb po Zakonu o upravnem postopku zelo zamudno in mnogokrat prepozno, zaradi narave bolezni pa premalo učinkovito za pravočasno ravnanje oz. ukrepanje.

Tako so pri slovenski Policiji razvili tehnično rešitev za nov način izdajanja in vročanja karantenskih odločb. Od ponedeljka dalje tako lahko osebe, ki jim bo odrejena karantena, lahko vstopajo v Slovenijo na katerem koli mejnem prehodu ali kontrolni točki, a hkrati – kot sta poudarila tako notranji minister Aleš Hojs kot vladni govorec Kacin – vstop osebam, ki morajo v Sloveniji v karanteno, do izdaje odločb ne bo omogočen.

Minister Hojs je pojasnil, da bo izdaja in vročanje odločb po novem potekala tako, da bo policist podatke osebe, ki ji bo odrejena karantena, posredoval predstavniku Ministrstva za zdravje, ta pa bo poskrbel za ažurno izdajo odločbe in jo vrnil policistu na mejni prehod ali kontrolno točko.

Policist bo odločbo o karanteni takoj vročil osebi z odrejeno karanteno in ji šele po vročitvi odločbe dovolil vstop v državo.

V primeru večjega števila karantenskih odločb pa bodo na mejnih prehodih organizirane posebne vstopne kolone za tiste, ki morajo prejeti karantensko odločbo.

Lokalna policija pa bo prevzela tudi vročanje karantenskih odločb znotraj države, kar pomeni, da se bo nadzor izvajanja karantene začel že z vročitvijo odločb.

M. P.