Nov udarec za Emilijo Stojmenovo Duh – napadla jo je tudi stroka

Foto: BOBO

Računalniki so bili po besedah ministrice Emilije Stojmenove Duh nujno potrebni, a jih še do danes ni uspela razdeliti. Že pri sami nabavi je šlo po mnenju Agencije za varstvo konkurence (AVK) za sum korupcije, računsko sodišče pa je ugotovilo, da je bil nakup v vrednosti 6,5 milijona evrov neučinkovit in negospodaren. Slovenija je pod njenim vodstvom na številnih področjih nazadovala, ona pa se hvali, kako je uspešna. Zdaj jo je stroka napadla še zaradi kampanje Premisli. 

 

Ali ministrico za digitalno preobrazbo sploh lahko še kaj reši? Zdaj bodo v zelo neprijetnem položaju, če želijo, da prestane interpelacijo, ki jo je napovedala stranka SDS. Instucionalnega kritja nima, ima le političnega – a koliko časa še?

Delovanje ministrice dobiva kritiko na kritiko. Poleg vsega ji zdaj očita tudi stroka iz psihologije, ki pravi, da njena pretekla kampanja ni bila dobro zastavljena in da bi prej lahko dosegla neželen učinek kot pa nasprotno. Do kampanje Premisli, nato stisni o medvrstniškem nasilju in sovražnem govoru na spletu, ki je nastala pod njenim vodstvom, so v Društvu psihologov Slovenije, NIJZ in drugih združenjih na področju psihologije kritični. V dopisu ministrstvo opozarjajo, da plakati krepijo napačna sporočila in sprožajo nasprotne učinke. Ministrico pozivajo, naj plakate, ki so večinoma razobešeni po šolah, takoj umakne, je poročala STA.

Foto: Vlada RS

Ni prvič, da ji je očitala stroka, še nedavno so jo k odstopu pozvali tudi Mladi zdravniki zaradi blokiranja podpisov o novem zakonu. O tem si več lahko preberete tukaj.

Spomnimo, da je še nedavno računsko sodišče, ki je pod drobnogled vzelo lanski nakup računalnikov za 6,5 milijona evrov, po navedbah državne televizije ugotovilo, da ministrstvo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb in zato ni moglo ustrezno definirati tehničnih lastnosti teh računalnikov. Ker večine prenosnih računalnikov niso razdelili, so nastali stroški skladiščenja. Po navedbah televizije je ministrstvo samo za shranjevanje in zavarovanje računalnikov do konca junija plačalo 13 tisoč evrov.

Nakup so očitali tudi v AVK
Agencija za varstvo konkurence jim očita, da so (prvič) usklajeno ravnali glede določanja prodajnih cen osebnih računalnikov, (drugič) glede oddaje prikrojenih ponudb v postopkih javnega naročanja osebnih računalnikov za potrebe javnih naročnikov in (tretjič) glede delitve trga prodaje osebnih računalnikov javnim naročnikom na območju Republike Slovenije.

S čim se hvali ministrica?
Ob vseh očitkih pa je težava za ministrico tudi včeraj popoldne objavljeno poročilo Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja. Čeprav se ministrica z njim hvali po omrežju X, je Slovenija napredek v zadnjem letu sicer dosegla na področju eUprave in 5G-povezljivosti, na številnih področjih pa nazadovala. Pri krepitvi osnovnih digitalnih kompetenc prebivalstva je v zadnjem letu na lestvici držav Evropske unije padla za dve mesti (z 20. na 22. mesto) in za povprečjem EU zaostaja za 9 odstotnih točk. Podobno je pri digitalni preobrazbi podjetij s 15. mesta padla na 20. mesto.

“Naj nekdo ministrici Emiliji Stojmenovi Duh pove, da danes objavljeno poročilo EK demantira njeno včerajšnje hvaljenje,” je ob tem na X zapisala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Stranka SDS je sicer nedavno napovedala vložitev vnovične interpelacije zoper ministrico.

Foto: zajem zaslona

Razlogov za odstop ministrice, ki je že večkrat pokazala negospodarno ravnanje, je več kot dovolj, a kljub vsemu je še vedno na svojem položaju. Ministrice so po ugotovitvah spornega delovanja že odstopale, tako Dominika Švarc Pipan kot Sanja Ajanovič Hovnik – Stojmenova Duh pa še kar uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba, kar odpira marsikakšno vprašanje o delovanju njegove vlade.

A. H.

vir: nova24tv.si