Nov uspeh: Plače bodo višje

(vir: Furs, FB)

Poslanci so na izredni seji glasovali o predlogu novele zakona o dohodnini, ki določa, da bodo davki iz bruto plače nižji, posledično bo višja neto plača.

Spremembe zakona o dohodnini, ki prinašajo višje neto plače, so podprli vsi poslanci iz vrst koalicijskih strank – SDS, NSi, Konkretno (SMC) in SNS.

Za sta glasovala tudi dva poslanca iz stranke DeSUS, oba poslanca narodnosti in en nepovezani poslanec. Skupno je bilo to 45 glasov.

Proti višjim neto plačam pa so glasovali poslanci iz vrst KUL – SD, LMŠ, SAB in Levica. Proti je glasovalo 40 poslancev in poslank. Proti sta bila tudi Janja Sluga in Jurij Lep, ki sta prestopila v stranko Gibanje Svoboda Roberta Goloba, kjer so potrdili, da glasujeta tako, kot jima naročijo.  Štirje poslanci iz opozicije so se glasovanja vzdržali.

Glasovanje poslancev iz Podravske regije

ZA višje plače so glasovali:

  • SDS: Franc Breznik, mag. Karmen Furman, mag. Dejan Kaloh, Jožef Lenart, Suzana Lep Šimenko, Bojan Podkrajšek, Marijan Pojbič
  • SMC (Konkretno): Mojca Žnidarič
  • SNS: Zmago Jelinčič Plemeniti, Jani Ivanuša

PROTI so glasovali:

  • SD:, Franc Trček, Gregor Židan
  • LMŠ: Lidija Divjak Mirnik
  • Levica: Boštjan Koražija
  • SAB: Andrej Rajh, Branislav Rajić
  • Nepovezani poslanci, zdaj Gibanje Svoboda (Golob): Jurij Lep

Ni glasovala: Bojana Muršič (SD)

Neto plače bodo višje že v aprilu, v končnem letnem obračunu bo dohodnina nižja za celo leto 2022. Ocenjena vrednost za leto 2022 je 150 milijonov evrov manj plačane dohodnine v državno blagajno. Toliko denarja bo ostalo več zaposlenim. Zakon prinaša nižjo dohodnino, postopoma do leta 2025, ko bo vsak zaposleni v državi prejel 1 neto plačo več.

Koliko bodo višje neto plače?

V SDS so pripravili aplikacijo, dostopno na spletni strani www.zakonodohodnini.si, kjer si lahko vsak izračuna, kakšno neto plačo bo imel po potrjenem zakonu, za koliko bo ta postopno višja zaradi nižjega dohodninskega davka.

Poimensko glasovanje je bilo naslednje: 

Vir: Državni zbor RS

M. P.

(Članek je bil prvotno objavljen 12. marca 2022)