Nova izjema za prehod meje je dostop do prodajaln in storitev, ki so bližje v sosednji državi

Ena od dveh kontrolnih točk v Šentilju.

Sprememba Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije prinaša novo izjemo za prehajanje meje.

Z jutrišnjim dnem, 23. novembrom 202,0 je med izjeme brez karantene ali negativnega testa ob vstopu iz rdeče države dodana izjema za državljana Republike Slovenije ali tujca s prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki prehaja mejo s sosednjo državo zaradi dostopa do prodajaln ali storitev, ki so v sosednji državi bližje njegovemu prebivališču, kot so te prodajalne ali storitve v občini prebivališča, ali jih v občini prebivališča ni.

Oseba se mora vrniti v dveh urah po prehodu meje.

Enako se dovoli državljanu sosednje države ali tujcu s prebivališčem v sosednji državi, če so prodajalne ali storitve v obmejni občini Republike Slovenije bližje njegovemu prebivališču.

S tem je dodana podobna izjema, kot jo pozna odlok, ki ureja gibanje med občinami.

Seznami držav od 23. novembra

Na rdeči seznam (ob vstopu karantena, razen z negativnim testom ali izjemami) tretjih držav je dodana Kanada.

Med državami članicami EU oziroma schengenskega območja se je z rdečega seznama umaknila finska administrativna enota Österbotten, kar pomeni, da je celotna Finska oranžna (vstop brez omejitev in brez karantene).

Na rdeči seznam so dodane tri administrativne enote Estonije (Harju, Hiiu in Rapla), v Franciji francosko čezmorsko ozemlje Francoska Polinezija, v Grčiji administrativni enoti Severnoegejski otoki in Peloponez, v Latviji administrativna enota Zemgale in na Norveškem administrativni enoti Vestland in Viken.

Švedska je po novem cela rdeča.

M. P.