Novo o cepljenju in testiranju

Mag. Marija Magajne, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje.

Slovenija bo v tem tednu prejela še 6825 doz cepiva. S temi cepivi bodo cepili zdravstvene delavce. V naslednjem mesecu pa bo Slovenija vsak teden prejela še po 16.500 odmerkov.

Zdravstvene domove in bolnišnice je ministrstvo za zdravje 18. decembra pozvalo, da pričnejo z zbiranjem prijav za cepljenje oseb, ki sodijo med prednostne skupine. Zaradi tega v nekaterih zdravstvenih domovih že priporočajo, naj tisti, ki jih zanima cepljenje, to sporočijo svojemu osebnemu zdravniku.

V skladu z Nacionalno strategijo cepljenja so prednostne skupine za cepljenje najprej starejši od 80 let in več, nato stari 70 let in več in nato 60 let in več, še nadalje kronični bolniki, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni.

Včeraj so uspešno zaključili prvi dan cepljenja. Cepivo je bilo med oskrbovanci lepo sprejeto, začutili so veliko optimizma. S terena ne poročajo, da bi prišlo pri katerem od cepljenih do neželenih stranskih učinkov.

Množično testiranje se nadaljuje

Na spletni strani ministrstva za zdravje je objavljen tudi posodobljen seznam lokacij, kjer se bo množično testiranje izvajalo v tem tednu.

V Slovenski Bistrici bo množično testiranje omogočeno danes, 29. decembra 2020, ter po novoletnih praznikih, 4. in 5. januarja, od 8. do 17. ure.

Množično testiranje je bilo med ljudmi zelo dobro sprejeto. Veliko je pozitivnih izjav posameznikov, ki se udeležijo testiranja, da želijo biti odgovorni, da bi to morala biti dolžnost vsakega posameznika, da jim ni težko počakati v vrsti na testiranje itd.

Državni sekretarki mag. Mariji Magajne se zato zdi smiselno, da ministrstvo množično testiranje spodbuja, saj vsi večinoma asimptomatsko ujeti pozitivni posamezniki, predstavljajo pomemben faktor pri omejevanju širjenja virusa, še posebno taki, ki jih zajemamo v splošni populaciji.

M. P.