Novo: Predvidene do 200 odstotkov višje nagrade zaposlenim v kritičnih dejavnostih in 30-odstotno znižanje plač funkcionarjem!

Janez Janša, predsednik Vlade RS

Predsednik vlade Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da je oblikovana Strokovna skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa.

Prioriteta bo hitra finančna pomoč prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Skupino vodi dr. Matej Lahovnik.

Navodila so:

1. Nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura …) po odločitvi predstojnikov v času epidemije v razponu med 10 do 200 % dodatka na osnovno plačo.

2. Priporočilo delodajalcem za podoben pristop v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ipd., način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje.

3. Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 %, za čas epidemije, (velja za vlado, poslance, sodnike in ostale …)

4. Izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva.

Usmeritve so včeraj ponoči uskladili predsedniki koalicijskih strank, poleg Janeza Janše, predsednika SDS, še Zdravko Počivalšek (SMC), Matej Tonin (NSi) in Aleksandra Pivec (DeSUS).

Vlada bo smernice za pripravo paketa obravnavala in sprejemala na seji v ponedeljek. Zakonski predlog bo za sprejem v državni zbor pripravljen do petka. Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki.

Opredelili bodo tudi način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo. Tečejo tudi priprave ukrepov za sistemsko blaženje posledic epidemije koronavirusa.

M. P.