Novosti iz Zdravstvenega doma Ormož

Zdravstveni dom Ormož (vir: Mapio.net)

V Zdravstvenem domu v Ormožu zaključujejo izgradnjo prizidka in ureditev mansarde, s čimer so začeli oktobra lani. S širitvijo bo zdravstveni dom pridobil 661 dodatnih kvadratnih metrov površin.

V nove prostore nadstropja oziroma mansarde, ki so jih pridobili z nadzidavo srednjega trakta zdravstvenega doma, bodo najprej preselili dejavnost otroškega in šolskega dispanzerja, v pritličju istega objekta bodo zagotovljeni prostori za dejavnost splošne ambulante skupaj z referenčno ambulanto ter specialistične ambulante.

V sklopu 1,5 milijona evrov vredne investicije so zgradili tudi prizidek, kjer bodo v pritličju izvajali dejavnost urgentne medicine. V zgornjem delu prizidka so zagotovili prostore za t. i. center za krepitev zdravja, ki ga bodo vzpostavili v okviru EU-projekta za nadgradnjo in razvoj preventivnih programov v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih.

Zdravstveni dom Ormož je najel dolgoročno posojilo v višini 1,5 milijona evrov. Odplačevali ga bodo 15 let, soglasje k zadolžitvi pa so dale vse tri občine ustanoviteljice: Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Te bodo ta kredit tudi pomagale odplačevati.

Selitev zdravstvene dejavnosti v nove prostore bo potekala postopno do zaključka letošnjega leta, vzporedno z opremljanjem prostorov in kadrovsko popolnitvijo. V nove prostore bodo preselili obstoječo opremo, ki so jo v času novogradnje začasno deponirali v najetih prostorih. Za 100 tisoč evrov pa bodo kupili nove opreme.

Zdravstveni dom je v preteklih desetih letih zdravstveno dejavnost razširil za več kot 34 odstotkov, zato je bila prostorska širitev nujna.

Trenutno nudijo specializacijo trem specializantom družinske medicine, specializantu s področja pediatrije, specializantu s področja medicine prometa, dela in športa, specializantu s področja pedontologije ter specializantu s področja klinične psihologije.

Vodstvo zavoda si bo po napovedih prizadevalo še za brezplačen prenos prostorov nekdanjega Centra za socialno delo Ormož, kjer so v času novogradnje izvajali zdravstveno dejavnost.

V nadomestnem objektu nekdanjih prostorov CSD Ormož želijo zagotoviti ustrezne prostorske pogoje za dejavnost razvojne ambulante, klinične psihologije, logopedije in drugih zdravstvenih dejavnosti, za kar jim zdaj prostorov ni uspelo zagotoviti.

M. P.