Občina Poljčane na dnu lestvice v Sloveniji

Tomaž Kokot: "Srce me boli, kje se je znašla naša Občina Poljčane"

Poljčane

Revija Moje finance je objavila lestvico slovenskih občin, v katerih se najbolje živi. Občina Poljčane je na 207. mestu med 212 občinami, kar kaže na katastrofalno stanje. Slabše kot v Poljčanah se živi samo še v občinah Podlehnik, Gornji Petrovci, Šalovci, Hodoš in Osilnica.

Poljčane, občina v podravski regiji, ima 4.360 prebivalcev. Povprečna neto plača je 851 evrov. To je precej, kar 222 evrov pod slovenskim povprečjem, kar občino uvršča na 200. mesto.

Razvitost občine je za desetino pod povprečjem v državi. V občini je tudi za 34 odstotkov več starejšega prebivalstva kot v podravski statistični regiji ali v Sloveniji. Pri tem je stopnja delovne aktivnosti za skoraj 4 odstotke nižja od povprečja v državi.

Kar 69 odstotkov vseh zaposlenih se dnevno vozi na delo drugam

Statistični podatki za občino nadalje kažejo, da je bilo konec leta 2017 v občini 1668 delovno aktivnih prebivalcev (brez kmetov), kar 1192 pa se jih je na delo dnevno vozi v druge občine. Število teh, ki se dnevno vozijo na delo v druge občine, v zadnjih letih narašča.

Konec leta 2014 se je na delo v druge občine vozilo 1081 zaposlenih iz poljčanske občine, v štirih letih se je to povečalo za 111 oseb dnevno ali za dobrih 10 odstotkov.

Indeks delovne migracije ob koncu leta 2017 je bil kar 69. Vir: surs

Brezposelnost nad povprečjem

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je bilo v občini konec avgusta 157 brezposelnih oseb, od tega 63 moških in 94 žensk. Stopnja brezposelnosti pa je 8,3 odstotka, kar je skoraj 4 odstotke nad slovenskim povprečjem. Brezposelnost bi bila še bistveno višja, če se prebivalci te občine ne bi na delo dnevno vozili v druge kraje. To tudi kaže, da v občini enostavno ni dovolj delovnih mest.

Podatki o zdravju v občini pa kažejo, da je v občini več srčne kapi, splošna umrljivost je bistveno višja od povprečja, visoka in bistveno višja od povprečja je tudi umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja ter zaradi vseh vrst raka. Vir: nijz.si

To so torej nekateri izmed pomembnejših podatkov, ki Občino Poljčane uvrščajo na samo dno po kakovosti bivanja, zato ne čudi, da je občina uvrščena na dno lestvice občine, kje v Sloveniji se najbolje živi.

Tomaž Kokot: Srce me boli, kje se je znašla naša Občina Poljčane

Za komentar smo prosili Tomaža Kokota, ki nam je povedal naslednje:

Tomaž Kokot, kandidat za župana Občine Poljčane.

“Rezultati različnih raziskav, z različnih področjih, Občino Poljčane v zadnjih letih uvrščajo med najnižje razvite občine v Sloveniji, kar opozarjam že vrsto let. Letošnje raziskave vključno z omenjeno raziskavo na državnem nivoju, ki je zajela vseh 212 občin, pa je Občino Poljčane postavila praktično na dno lestvice v Sloveniji. Resnično sramota in srce me boli, kje se je znašla naša Občina Poljčane, ki je nekoč veljala za gospodarsko središče v dravinjski dolini. Toliko lepih slik, toliko lepega govorjenja in obljub iz strani g. Kovačiča v vseh treh mandatih, pa vendar zdaj rezultat pove vse.”

Uvrstitev Občine Poljčane na lestvici TOP občine 2018. (vir: Moje finance)

M. P.