Obetajoče napovedi za prve odmerke cepiva proti covid-19 že konec leta

Doroteja Novak Gosarič, Direktorat za zdravstveno varstvo pri Ministrstvu za zdravje

Slovenija se je za zagotavljanje cepiva proti covid-19 pridružila skupnemu javnemu naročilu držav članic Evropske unije, ki ga vodi Evropska komisija. Evropska komisija je močen pogajalec, saj bo zagotovila cepiva za približno 450 milijonov prebivalcev po najboljših možnih pogojih za vse države članice.

Vse države članice bodo tako istočasno dostopale do cepiva. Sloveniji bodo na voljo vsa razpoložljiva cepiva proti covid-19. Cepljenje bo prostovoljno.

V okviru naročila potekajo intenzivna pogajanja s sedmini proizvajalci cepiva, ki bodo z veliko verjetnostjo uspešni pri pridobivanju dovoljenja pri Evropski agenciji za zdravila za dobavo cepiva v Evropski uniji, in sicer najpozneje do prve polovice leta 2021. S štirimi proizvajalci so že podpisane pogodbe, s tremi pogajanja še potekajo.

Doroteja Novak Gosarič z Direktorata za zdravstveno varstvo pri Ministrstvu za zdravje RS je glede zagotavljanju cepiva proti covid-19 pojasnila:

“Vsa cepiva proti covid-19, ki bodo na trgu v Sloveniji, bodo morala pridobiti dovoljenja za promet pri Evropski agenciji za zdravila in s tem dokazati njihovo varnost, učinkovitost ter kakovost. V Sloveniji bomo cepiva zagotovili izključno v sklopu skupnega javnega naročila, ki poteka na ravni Evropske unije. V okviru navedenega javnega naročila bo Slovenija dostopala do dovolj velike količine cepiva proti covid-19, ki bo zadostovala za najmanj 60 % prebivalstva v Sloveniji. Tolikšna precepljenost je po mnenju strokovnjakov Evropske unije potrebna za vzpostavitev normalnega življenja in delovanja družbe, zdravstva, gospodarstva, kulture, šolstva v državah članicah.”

V okviru Nacionalnega programa cepljenja proti covid-19 je treba pripraviti tudi strategijo cepljenja, ki določa ukrepe za uspešno uvedbo cepiva, zadostno precepljenost in njeno spremljanje. Nacionalni program sledi trem ciljem:

  • prvi je zagotavljanje delovanja zdravstva in drugih ključnih javnih služb,
  • drugi je zmanjšanje števila bolnišničnih zdravljenj in smrti zaradi zapletov koronavirusne bolezni,
  • tretji pa je zmanjšanje obolevnosti vsega prebivalstva, kar bi močno zmanjšalo vpliv epidemije na gospodarstvo in ostala področja življenja.

V programu je opredeljeno tudi financiranje cepiva, pribora za cepljenje in izvajanje cepljenj. Sredstva bodo zagotovljena v proračunu Republike Slovenije.

Zadostna precepljenost proti covidu-19 je verjetno naš edini izhod iz trenutne epidemije, zato v strategiji predvidevajo, da bo cepivo proti covid-19 v Sloveniji za uporabnike na voljo brezplačno.

Več o tem lahko prebere tukaj /

M. P.