Obljube, ki so bile vedno le pravljice za lahko noč

Letališče Edvarda Rusjana.

Svetniki občinskega sveta Miklavža na Dravskem polju so v četrtek na seji obravnavali predlog zahteve za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa Cerarjeve vlade iz novembra 2017, ki je podlaga za pripravo Državnega prostorskega načrta za povečanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor. Občinski svet naj bi glede na predlog pooblastil župana Egona Repnika, da zahtevo vloži na Ustavno sodišče.

Svetniki predloga niso podprli, za je glasovalo pet, proti jih je bilo deset. Slednji so menili, da zadošča, da je občina podala pripombe k načrtu.

V razpravi so poudarili, da nasprotujejo širitvi letališča, vendar pa je predlog za presojo ustavnosti še vedno možno vložiti, če bo to potrebno.

Podobno menita tudi župan Repnik in tudi župan Bojan Ledinek iz Občine Rače – Fram. Ledinek je tudi povedal, da mariborsko letališče životari že 30 let in ne verjame, da bi lahko naenkrat neverjetno zaživelo, zlasti ne v tovornem prometu. Doslej je bilo že vsaj dvajset strategij in načrtov raznih špekulantov, ki so obljubljali številne linije, pa se je zmeraj izkazalo, “da so to pravljice za lahko noč”.

Predlog sklepa za vložitev ustavne presoje je pripravil Vlado Maksimović, svetnik SD. Ta sodeluje tudi s Civilno iniciativo Miklavž, v kateri že ves čas opozarjajo na škodljive vplive na okolje, če bi se uresničila zamisel kitajskih investitorjev, da bi na tem območju zraslo veliko transportno letališče. V civilni iniciativi naj bi doslej po navedbah vodilnih zbrali že blizu 2000 podpisov krajanov proti širitvi letališča.

M. P.