Obstaja realna možnost, da Slovenija postane migrantski žep

Poslanci v državnem zboru (vir: SDS)
Poslanke in poslanci bodo na današnji seji državnega zbora med drugim obravnavali tudi predlog za spremembo t. i. azilne zakonodaje. Na to, da so spremembe nujne, je za portal moja-dolenjska.si  v nedeljo kot dober poznavalec razmer opozoril tudi dr. Anton Olaj, upokojeni direktor PU Novo mesto, sicer pa doktor pravnih znanosti.

Danes pa je na Twitterju vse poslanske skupine ponovno pozval, naj predlagane spremembe azilne zakonodaje podprejo.

Dr. Anton Olaj je za portal med drugim povedal, da vlada kljub številnim argumentiranim opozorilom javnosti vztraja na samooceni, da je shengenska meja dobro varovana, čeprav je očitno, da temu ni tako in da zaradi tega obstaja realna možnost, da Slovenija zaradi zaščitnih ukrepov Madžarske, Avstrije in Italije postane migrantski žep.

“Ravno iz teh razlogov se mi zdi pomembno, da bi poslanci v Državnem zboru še posebno preudarno obravnavali pred kratkim vložen predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o mednarodni zaščiti, katerega ambicija je zmanjšati pritisk ilegalnih migrantov na Slovenijo,” je pojasnil nekdanji direktor PU Novo mesto.

Predlog je danes na poslanskih klopeh, pripravili so ga v poslanski skupini SDS.

Kaj predlagajo?

Bistvena rešitev predlaganih zakonskih sprememb je, da v Sloveniji nihče ne more dobiti veljavne vloge za azil, če je v našo državo vstopil preko varne države, torej ali preko varne države Evropske unije ali varne države tretjega sveta.

Z omenjenim ukrepom bi se izognili množičnim zlorabam vlog za azil, ki so v zadnjem času več kot očitne, na to opozarjajo tudi v Policiji.

Druga sprememba novele zakona predvideva vsa kriminalna dejanja kot izločitveni razlog oziroma kot razlog zaustavitve postopka, tudi v primerih, ko gre za utemeljen sum, da je prosilec za azil storil kaznivo dejanje. Takšna rešitev je skladna z mednarodno prakso, navajajo. Mag. Branko Grims pri tem navaja: “Gre za to, da če je nekdo zaloten pri kaznivem dejanju, se ne more izgovarjati na azil. Sedaj so situacije podobne teatru absurda.”

Dogaja se namreč, da so ilegalni migranti zaloteni pri kaznivih dejanjih, a ker v trenutku prijetja zaprosijo za azil, jih morajo policisti odpeljati v azilni dom, namesto da bi jih vrnili, denimo, na Hrvaško, od koder so prišli.

Ob tem v SDS predlagajo še več sprememb za skrajšanje in racionalizacijo postopkov podelitve azila, med drugim tudi, da bodo vloge ilegalnih migrantov za azil obravnavane v najkrajšem možnem času.

Neposreden prenos seje Državnega zbora RS bo na TV Slovenija 3, prenos se bo začel ob 9. uri. Vabljeni k spremljanju.

M. P.