Obtoženi komercialist medicinskega materiala Darko Žafran pojasnjeval sporne posle

Mag. Karmen Furman, predsednica parlamentarne preiskovalne komisije (vir: sds.si)

Parlamentarna preiskovalna komisija pod vodstvom mag. Karmen Furman, ki preiskuje področje nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, je na svoji 28. redni seji zaslišala Darka Žafrana, nekdanjega komercialista podjetja Emporio Medical, ki je v preteklosti že bil spoznan za krivega dajanja podkupnin.

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je namreč februarja letos izdal sodbo, v kateri je bil zaradi korupcije v zdravstvu za krivega spoznal tudi Darka Žafrana.

Kot izhaja iz sodbe sodišča, naj bi Žafran, ki je leta 2012 za zastopstvo medicinskega materiala ustanovil tudi lastno podjetje, kot komercialist podjetja Emporio Medical nekaterim sodnikom v gotovini izročal podkupnino. A predmetna sodba do danes še ni pravnomočna.

Na tokratnem zaslišanju pred preiskovalno komisijo je Darko Žafran odgovarjal na vprašanja o svojem poslovanju z Ortopedsko bolnišnico Valdoltra.

Preiskovalna komisija pod vodstvom Furmanove je namreč pri pregledu prejete dokumentacije s strani bolnišnice ugotovila sporne prakse podjetja Emporio Medical, saj se vrednosti podpisanih sporazumov na podlagi izvedenih javnih naročil niso spoštovale.

Vrednosti posameznih sporazumov so se v nekaterih razpisih pravno formalno prekoračila celo za 4-krat oziroma skoraj 400 %. Zakaj je temu bilo tako Žafran na zaslišanju pred preiskovalno komisijo ni znal pojasniti.

Na navedbo predsednice komisije, da komisija razpolaga z dokumenti, ki pričajo, da je eden od zdravnikov v Valdoltri prejemal plačila tudi on njega, pa je dejal, da to prvič sliši.

Glede razlik v vrednostih pogodb za dobavo materiala in dejansko realizacijo je po njegovem mnenju potrebno vprašati bolnišnico, saj ona določa cene in izbira podjetje, pri katerem bo material kupila. S tem pa ni povedal nič bistvenega, kar ne bi slišali že od katere prejšnjih prič, saj je za večino prič, ki pridejo pred preiskovalno komisijo značilno, da odgovornost prevalijo na nekoga drugega.

Verodostojnost njegovega pričanja pa je pod vprašaj postavilo že samo dejstvo, da je na zaslišanje prišel s svojo zakonito zastopnico, ki je Žafranu kljub opozorilo predsednice komisije ves čas sugerirala odgovore na zastavljena vprašanja. Ali ne velja, da človek s čisto vestjo, zastopnika ne potrebuje?

M. P.