Od danes dovoljene nekatere dejavnosti, Podravje le korak od najboljših

Od danes do vključno srede, 23. decembra, je povsod po Sloveniji, v vseh statističnih regijah, dovoljeno obratovanje nekaterih prodajaln, v statističnih regijah, v katerih je epidemiološka slika boljša, pa se dodatno sproščajo še nekatere druge storitve. Vsi ostali ukrepi in omejitve ostajajo še naprej v veljavi.

Od danes do 23. decembra je v vseh statističnih regijah, to je povsod po državi, dovoljeno obratovanje naslednjih dejavnosti:

  • drevesnice in vrtnarije,
  • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago,
  • storitve izdelave, montaže, popravil in vzdrževanja,
  • storitev nege hišnih ljubljenčkov,
  • individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

V statističnih regijah Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska, v katerih je epidemiološka slika boljša, pa se dodatno sproščajo tudi:

  • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tekstil,
  • knjigarne, papirnice, fotokopirnice, prodajalne z drobno galanterijo in darilnim programom,
  • specializirane prodajalne z otroškim programom,
  • storitve nepremičninskega posredovanja.

Odlok velja do vključno srede, 23. decembra 2020, ko bo vlada ponovno pretehtala epidemiološko stanje in na predlog epidemiologov odločala o nadaljnjih ukrepih.

Za Posavska regijo je razvidno, da so okužbe približno enkrat višje kot v regijah, kjer se z današnjim dnem odpirajo dodatne dejavnosti.

Podatki kažejo, da je na Goriškem, kjer je epidemiološko stanje najboljše, 681,1 okužba na 100 tisoč prebivalcev, v Podravski regiji je to 1072,1 okužbe. Na Gorenjskem, na primer, pa je kazalnik 119,2.

Za Podravsko regijo velja, da so okužbe začele postopoma upadati. Kar pomeni, da smo le še korak do tega, da bo tudi v naši regiji lahko prišlo do postopnega odpiranja dejavnosti. Le vzdržati je treba in upoštevati priporočila in ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Da je zajezitev mogoča, pokaže primer Gorenjska regija, ki je bila ob koncu oktobra in v začetku novembra regija z največ okužbami v državi, nato se je število teh začelo pospešeno zniževati.

Dokler tega ne dosežemo tudi v Podravju, lahko pričakujemo, da bodo posamezne dejavnosti še naprej zaprte.

M. P.