Od danes nova pravila za vstop v Avstrijo

V Avstrijo lahko od danes brez obvezne karantene vstopajo le še cepljeni proti covid-19 ali prebolevniki. Za necepljene ali tiste, ki niso preboleli covid-19, pa je ob prečkanju meje obvezna takojšnja desetdnevna karantena, ki jo bo mogoče predčasno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Obvezna je tudi registracija na spletnem portalu.

Povsem brez omejitev so le prebolevniki in cepljeni s poživitvenim odmerkom.

V samoizolacijo morajo tudi tisti, ki so sicer cepljeni, a ne s tretjim, t. i. poživitvenim odmerkom. Slednji morajo imeti negativni test PCR, ki ni starejši od 72 ur. Le v tem primeru jim ni treba v samoizolacijo. T

Izjema od pravila PC (preboleli, cepljeni) ter od zahteve po poživitvenem odmerku ali negativnem testu so le nosečnice in osebe, za katere cepljenje iz zdravstvenih razlogov ni priporočeno in imajo o tem posebno zdravniško potrdilo.

Posebna pravila za otroke

Posebna pravila veljajo tudi za otroke. Mlajši od 12 let morajo potovati v spremstvu odrasle osebe, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje, sicer bodo morali, tako kot njihov odrasli sopotnik, v karanteno oziroma samoizolacijo ter se elektronsko registrirati.

Ostali šoloobvezni otroci lahko v državo vstopajo s covidnim potrdilom, ki ga pridobijo v šoli, ali s podobnim dokazilom o negativnem testiranju na okužbo z novim koronavirusom.

Izjema za dnevne delovne migrante

Za dnevne delovne migrante še naprej velja pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran).

V Avstriji želijo na takšen način preprečiti predvsem širjenje nove različice omikron.

M. P.