Od danes novi vozni redi na slovenskih železnicah

(vir: SŽ)

Z današnjim dnem v železniškem prometu začne veljati nov vozni red, veljal bo do 29. avgusta 2020. Ta prinaša več sprememb tako v notranjem kot mednarodnem prometu. Več o tem za celotno Slovenijo je na voljo tukaj (nov-vozni-red).

Z novim voznim redom je predvidena tudi ukinitev postanka vlakov št. 11 in št. 20 na železniški postaji Poljčane.

Na slednje je takoj, ko je bilo to znano, opozorila bistriška poslanka mag. Karmen Furman. Opozorila je, da je takšna poteza težko razumljiva, saj postanek vlaka na postaji Poljačane vožnjo vlaka do Ljubljane podaljša le za približno dve minuti. Prevoz z vlakom do Ljubljane pa uporablja vedno večje število potnikov. Povrhu vsega je bilo nekaj vlakov na tej progi v preteklosti že ukinjenih.

Ministrico Alenko Bratušek je zato opozorila, da potniki, ki dnevno potujejo z vlakom, težko razumejo takšne spremembe voznega reda. Vprašala jo je, kakšne aktivnosti načrtuje ministrstvo, da ne bi prihajalo do zmanjševanja števila postankov s strani prevoznika, to so Slovenske železnice – Potniški promet.

Bratuškovo je med drugim spomnila, da je nedavno dejala, da bo v naslednjem letu, od jeseni tudi z novimi vlaki, ki jih bodo dobile Slovenske železnice, pot iz Maribora v Ljubljano z vlakom trajala približno uro in pol.

Bratuškova doslej ni našla časa za odgovor. Nedvomno ji je bilo pomembnejše, da je uredila službo in slovensko državljanstvo svoji avstrijski brezposelni kolegici Angeliki Mlinar.

Vozni redi pa danes začnejo veljati. Kakšni so, lahko preverite tukaj: vozni-redi

Dnevno je vozne rede možno spremljati tukaj

M. P.