Od polnoči ustavljen železniški potniški promet med Avstrijo in Slovenijo

Železniška proga Pesnica - Šentilj (vir: Direkcija RS za infrastrukturo)

Od polnoči dalje je prekinjen železniški potniški promet med Avstrijo in Stlovenijo. Tujec lahko v našo državo vstopi le ob predložitvi dokazila o negativnem testiranju na okužbo. To je eden od številnih odlokov nove slovenske vlade zaradi zajezitve in obvladovanja novega koronavirusa.

Slovenija je na meji z Avstrijo ob polnoči na 13 mejnih prehodih vzpostavila kontrolne točke na cestnih povezavah med Slovenijo in Avstrijo. Samo podnevi so odprte tri kontrolne točke na meji z Avstrijo: Holmec/Grablach med 5. in 21. uro, Jurij/Langegg in Šentilj (magistrala)/Spielfeld (Bundesstrasse) med 6. in 21. uro ter Vič/Lavamund in Korensko sedlo/Wurzenpass med 5. in 23. uro.

Glede na odlok je na meji z Avstrijo vstop v Slovenijo dovoljen tujcu, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost covida-19, s katerim bo lahko izkazal negativen izvid.

Če tujec tega dokazila ne bo predložil, se mu bo vstop v Slovenijo kljub temu dovolil v primeru, da je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Vstop v Slovenijo se dovoli državljanu Slovenije in osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Če bo imela ta oseba temperaturo, višjo od 37,5 stopinje Celzija, ali bo kazala jasne znake okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje), pa ga bodo seznanili z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Odlok se ne uporablja za slovenske in avstrijske državljane, dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, čezmejne delovne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil ter za tranzit v obliki organiziranih humanitarnih konvojev.

Tranzit oseb, za katere se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav ne bodo mogle zapustiti ozemlja Slovenije, se ne dovoli, še določa odlok.

Odlok izvajajo zdravstveni delavci in Civilna zaščita ob asistenci policije. Izvajanje se prilagaja gostoti prometa in izraženim tveganjem pri potnikih na posamezni kontrolni točki.

M. P.