Od torka prepovedano prehajanje med občinami

Vlada je zaradi povečevanja okužb sinoči izdala odlok, s katerim zaradi preprečevanja širjenja epidemije novega koronavirusa od torka naprej začasno omejuje prehajanje med občinami, razen za trinajst izjem. Glede nošenja mask je novo, da te ob najmanj trimetrski razdalji niso potrebne na zelenih površinah in pri športno-rekreacijski dejavnosti.

Predsednik vlade Janez Janša je sinoči na Twitterju zapisal, da število obolelih narašča, zato se sprožajo aktivnosti iz vladnega načrta za obvladovanje širjenja epidemije novega koronavirusa, z izjemami kot spomladi. Omejitev prehajanja med občinami bo najprej veljala 7 dni za celo državo, sproščana bo postopoma po regijah, ki bodo prve omejile epidemijo.

“Naredimo vse, da bo stikov čim manj in da bo mogoče omejitve odpraviti čimprej. Varujmo življenja, zdravje in blaginjo,” je še zapisal in dodal končnico #Zmoremo. 

Med izjeme, za katere ne velja prepoved prehajanja med občine, je vlada uvrstila prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma za namen oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.

Poleg tega bo prehajanje občinskih meja še naprej mogoče za dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona ter za dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami.

Dodatno bo prehajanje občinskih meja dovoljeno tudi za izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva, za potovanja oseb, ki so vstopile v Slovenijo z namenom tranzita čez ozemlje Slovenije v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Sloveniji, pa tudi za dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču posameznika kot pa so te trgovine ali storitve v občini prebivališča oz. ali če jih v občini prebivališča ni.

Nenazadnje kot izjemo od prepovedi prehajanja občinskih meja odlok predvideva tudi nujno vzdrževanje groba, a bo moral posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom.

Odlok pa določa tudi, da pri sprehodih na zelenih površinah ter pri športno-rekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, ne glede na določila drugih odlokov, posameznikom ali osebam iz skupnega gospodinjstva ni treba nositi zaščitne maske.

Še naprej ostaja omejeno gibanje ljudi med 21. in 6. uro. Prav tako ostajajo prepovedane vse prireditve, shodi, poroke in verski obredi ter vsakršno zbiranje nad šest oseb, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Pri zbiranju do šest oseb je treba zagotoviti minimalno varnostno razdaljo.

Vir: Vlada RS 

M. P.