Odmevi na pridržanje Stevanovića in Čordića

Ljubljana, 5. oktober 2021

Včerajšnje priprtje organizatorjev nasilnih protestov v Ljubljani, Zorana Stevanovića in Zlatana Čordića Zlatka, močno odmeva v javnosti in na družbenih omrežjih. Splošna ocena je, da je bil skrajni čas, da je policija na včerajšnjih nasilnih protestih posredovala bolj odločno in priprla tudi dva glavna akterja.

Ocene so tudi, da bi morala poravnati škodo, ki je nastala.

Čordić je javnosti znan že iz prejšnjih nasilnih protestov v Ljubljani sredi oktobra, ko je bil hudo pretepen eden izmed fotografov, v nasilje pa je bil udeležen tudi sam Čordić, ki je želel iztrgati kamero enemu od snemalcev, kar mu je na srečo preprečila policija.

Tudi na tokratnih protestih je bil Čordić tisti, ki je bil posredni krivec za nasilje na ljubljanskih ulicah. Po megafonu je namreč protestnike, ki protestirajo proti ukrepom za zajezitev epidemije, pozval, naj se podajo na pot po ljubljanskih ulicah, kmalu zatem pa je eskaliralo nasilje.

Stevanović se je včeraj sicer umaknil pred očmi javnosti, očitno povezan s tožilstvom, o čemer smo že poročali (tukaj), kaj se je dogajalo izven dosega kamer, pa je drugo vprašanje.

Pridržanih 25 oseb, poškodovanih 6 policistov, več avtomobilov in druga infrastruktura

Policija je danes sporočila, da se je včeraj v Ljubljani zbralo okoli 3000 ljudi. Pridržanih je bilo 25 oseb, poškodovanih 6 policistov, dva udeleženca sta zaradi vdihovanja plina potrebovala zdravniško pomoč, poškodovanih je bilo več policijskih avtomobilov in tujih stvari.

Na shodu so v policiste in policijska vozila metali razne predmete, ogrožali varnost železniškega prometa (in ga zaustavili), policija je večkrat uporabila prisilna sredstva – plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse.

Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, Specialna enota, Letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito.

M. P.