Odpirajo se smučišča in nekatere trgovine

(vir: Visit Pohorje)

V devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko se danes znova odpirajo smučišča. Med temi regijami je tudi Podravska. Pogoj za smuko je negativen izvid testa na koronavirus, nekatera večja smučišča bodo sama zagotavljala brezplačna testiranja, policija opozarja, da ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa še vedno veljajo.

Znova se lahko odprejo stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov, servisne delavnice in trgovine z otroškim programom.

Pogoj za smučanje je negativen test, ki mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Negativen test pa ni pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako predložitev negativnega testa ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem.

Policisti pozivajo smučarje in ostale obiskovalce k upoštevanju vseh priporočil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zaradi pričakovane gneče na cestah in parkiriščih v smučarskih središčih svetujejo previdnost in strpnost. Spomnili so še, da je športna rekreacija dovoljena le v regijah, kjer prebivajo.

Od danes so v regijah z izboljšano epidemiološko sliko dovoljene tudi premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles ter specializirane prodajalne z otroškim programom.

Opozorila policije

S Policijske uprave Maribor so sporočili, da se bodo parkirišča na Bellevueju in Arehu po njihovih pričakovanjih hitro zapolnila, posledično pa  bo verjetno nastala tudi gneča.

Zaradi tega vse voznike prosijo, naj upoštevajo cestno prometne predpise in ne parkirajo na mestih, kjer  to  ni  dovoljeno  ali  bi oviralo dostop drugim vozilom, še posebej  intervencijskim.

V primeru, da se bodo parkirišča zapolnila, pa tudi sicer predlagajo, naj raje uporabijo krožno kabinsko žičnico in parkiraj na parkirnih mestih v neposredni okolici spodnje postaje gondole. Do tja se je moč pripeljati tudi z mestnim avtobusom.

Opozarjajo tudi, da je še vedno prepovedano zbiranje ljudi, velja tudi omejitev gibanja med 21. in 6. uro.

Prehajanje med občinami zaradišportno-rekreacijskih dejavnosti individualnega značaja je dovoljeno samo znotraj iste statistične regije, vendar prebivalce pozivajo, naj ravnajo odgovorno in se v primeru povečane zasedenosti rekreativnih površin v posameznem kraju namenijo drugam.

Kjer med osebami, ki niso ožji družinski člani, ni zadostne medsebojne razdalje
(manj kot 3 metre), je obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na prostem. Preventivni ukrepi so odločilnega pomena.

Preprečevanje gneče in druženja večjega števila ljudi – tudi na zunanjih površinah – je  ključnega pomena za zmanjševanje števila okužb  s koronavirusom, ki je do sedaj že zahteval izjemno visok davek, predvsem pri najbolj ranljivih skupinah.

M. P.