nedelja, 26 maja, 2024
Doma Podravje Odpiranje mej za tujce bo potekalo postopoma

Odpiranje mej za tujce bo potekalo postopoma

(foto: PU Maribor)

Odpiranje mej bo, razen za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji, potekalo postopoma. Vlada je določila tudi dodatne izjeme, ki se jim ne odredi karantena ob vstopu v Slovenijo.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji potrdila spremembe Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covid-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Zapisano je, da bo vlada sproti posodabljala seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Republiko Slovenijo, in sicer na podlagi ocene Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede epidemiološkega stanja v sosednjih državah in tehničnih dogovorov ministrstva za notranje zadeve s sosednjimi državami, državami članicami Evropske unije in državami schengenskega območja ali sprejetega splošnega dogovora na ravni EU.

Seznam držav bo objavljen na spletnih straneh NIJZ in Ministrstva za zunanje zadeve.

Poleg tega je vlada določila izjeme pri osebah iz tretjih držav, ki se jim ob vstopu v Slovenijo ne odredi karantena za obdobje 14 dni. Gre za osebe, ki:

  • so napotene na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza,
  • potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

Odlok je začel veljati včeraj, 17. maja 2020, ob 22. uri.

Vir: htukaj

M. P.