Odpustili so ga le nekaj minut po tem, ko je prijavil očetovski dopust

Magna v Hočah. (vir: Twitter)

Pet delavcev od šestih, ki so jih odpustili v Magnini lakirnici v Hočah, je po posvetu s Konfederacijo slovenskih sindikatov (KSS) napovedalo vložitev tožb. Šesta odpuščena se včeraj zaradi zdravstvenih razlogov posveta s predstavniki sindikata ni udeležila.

Magna je šest zaposlenih v proizvodnji uradno odpustila zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov. V odpovedih pa je vsem pisalo približno isto: neustrezna šola, da ne ustrezajo kriterijem za pomožnega delavca v lakirnici in skupna delovna doba. Zaposleni se zato zdaj sprašujejo, zakaj so jih sploh zaposlili.

Čeprav so vsem očitali manjše prekrške, pa proti njim ni bil speljan noben disciplinski postopek. Eden od odpuščenih je pri tem povedal, da je dobil le opomin za zamujanje, vendar pri tem ni šlo za ure, temveč za eno minuto. In to nikakor ne vsak dan.

Za komercialno televizijo 24ur so zaposleni tako pojasnili, kaj se je dogajalo:

”Morali smo v kadrovsko, dobili smo odpoved, zunaj sta nas čakala dva varnostnika, ki sta nas do izhoda pospremila, kot da smo kriminalci. Midva sva morala predčasno vrniti kartice, niti v halo nisva smela brez varnostnika. On je zraven hodil, ko sva se poslavljala. Kar sredi dela smo morali prenehati delati, vrniti vse obleke.”

Odpuščeni: ”To je šok, eno leto smo se usposabljali v Avstriji, potem pa brez opozorila odpoved.”

Povedali so še, da so se počutili kot kriminalci. ko so jih sredi dela nadrejeni poklicali v pisarno, jim takoj pobrali službene kartice in jih z varnostniki pospremili skozi izhod. Enega od njih so odpustili le nekaj minut po tem, ko je prijavil očetovski dopust.

Odpuščeni so prejeli odpovedi tudi tik pred enim letom zaposlitve, s tem so se v Magni izognili izplačilu odpravnine.

V sindikatu navajajo, da želijo v Magni, kjer so zaradi zaostrenih razmer na avtomobilskem trgu že napovedali uvedbo varčevalnega programa, zaobiti zakonodajo. Ta pri kolektivnem odpuščanju zahteva pripravljanje programa presežnih delavcev in posvetovanja s sindikatom. V sindikatu pričakujejo, da bodo morali odpuščene delavce v Magni ponovno zaposliti, končanje postopka pred delovnim sodiščem, kjer se spore o obstoju delovnega razmerja običajno obravnava prednostno, pa pričakuje v dveh do treh mesecih.

Magna se je ob vložitvi vloge za subvencijo države sicer zavezala, da bo novoustanovljena delovna mesta ohranila najmanj deset let. Zdaj pravijo, da so jih šest zaposlili, vendar v režiji. V sindikatu pa navajajo, da to ni isto kot zaposlitve v proizvodnji.

Magna mora po pogodbi z državo za prvo fazo naložbe v lakirnico zaposliti 404 ljudi do novembra 2022. Do leta 2027 so obljubili 1000 zaposlitev. Slovenska vlada jim je za to namenila 18 milijonov evrov državne subvencije, podarili so jim celo 100 hektarjev zemljišč, tudi najboljših, v Hočah.

Župan občine Hoče – Slivnica Marko Soršak sicer še vedno navaja, da mora Magna do leta 2022 zaposliti 404 ljudi, njenih poslovnih odločitev pa ni komentiral.

Se je pa včeraj bolj izpostavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, po novem tudi predsednik SMC, to je stranke, iz katere izhaja tudi Soršak. Do odpuščenih je bil nesramen. Dejal je: “Kaj se dogaja, ne vem, lahko rečem le, da v Magni obstajajo delovna mesta in ne služba, ter da je treba tistim, ki vodijo delovne procese, prepustiti, da si izberejo delavce, ki bodo naloge, za katere so najeti, tudi opravljali. Kolikor vem, niso najemali telefonistov in tistih, ki zamujajo na delo, pač pa delavce, ki morajo za 1250 evrov neto plače korektno osem ur tudi oddelati.”

S tem je prilil olje na ogenj tistim, ki prek različnih družbenih omrežjih o odpuščenih širijo nepreverjene stvari in zagovarjajo Magno.

Dodajmo, da odpušča tudi Magna v avstrijskem Gradcu. Tako so nedavno že odpustili zaposlene preko kadrovskih agencij, brez dela so ostali pretežno slovenski delavcu. Večer je o tem pisal pred dvema tednoma. Zapisali so še, da bo temu sledilo še odpuščanje dela redno zaposlenih, med katerimi naj bi bili pretežno tisti, ki v Avstriji nimajo stalnega prebivališča.

M. P.