Odziv poslanca Kaloha na povečano nasilje v družinah

Včeraj smo poročali, da mariborski kriminalisti obravnavajo 23-letnega moškega, ki je v petek dopoldne v Račah, doma, pretepel svoje 21-letno dekle, še huje pa 74-letno babico. Nasilni vnuk jo je hudo poškodoval po glavi, včeraj je bila še vedno v smrtni nevarnosti.

Na to in podobna nasilja, ki smo jim priča, se je odzval tudi poslanec mag. Dejan Kaloh. Zapisal je:

“Žalostno, žalostno in še enkrat žalostno … V Račah nek “frajer” hudo pretepel svoje dekle in babico (slednja je v smrtni nevarnosti), v Celju spet nek drug “heroj” želel zastrupiti nekdanjo partnerko in hčerko. Da ne govorim o takšnem in drugačnem nasilju nad otroci, ki se dogaja v družinah.

Kar slabo mi postane, ko se spomnim nesrečne deklice Aline iz Jesenic. Zakaj takšno ekstremno nasilje do bližnjih, ki naj bi jih varovali, do šibkejšega spola in do otrok? Kje so vzroki in kje smo kot družba padli na izpitu? Nekateri žalostni primeri se končajo celo s smrtjo. Upam, da tožilstvo in sodstvo vsaj v teh skrajnih primerih odigrata tako kot je treba.

Ker sam nočem sedeti križem rok, grem kmalu kot edini član Odbora za pravosodje v DZ na (dvodnevni) študijski obisk v tujino, kjer že imajo vzpostavljene varne hiše za otroke.

Nekje je ob vse večjem nasilju v naši državi potrebno začeti in prav je, da začnemo pri tistih, ki se nikakor ne morejo braniti sami, pri teh malih ljudeh – otrocih.

Projekt varne hiše za otroke, ki bo sprva namenjena otrokom, ki so žrtve spolnih zlorab, bo namreč MORAL kmalu zaživeti tudi v Sloveniji. Slovenija MORA znati zaščiti svoje najšibkejše – najmlajše! To smo jim enostavno DOLŽNI zagotoviti.”

M. P.