petek, 21 junija, 2024
Doma Dogodki Odzivi: “Za zdravnike v občinah, kjer so župani iz SD, Hipokratova prisega...

Odzivi: “Za zdravnike v občinah, kjer so župani iz SD, Hipokratova prisega ne velja!”

Oskrbovancev ljutomerskega doma starejših, ki so okuženi z novim koronavirusom, ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, je sinoči po seji vlade na Brdu pri Kranju povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je dejal, se s pristojnimi v bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna. Zato bo poiskal novo rešitev.

Gantar je v izjavi novinarjem po seji pojasnil, da je imel v ponedeljek sestanek z vodstvi ptujske in brežiške bolnišnice. Vodstvo brežiške bolnišnice je prosil za pomoč pri reševanju problema izčrpanosti osebja v domu starejših v Šmarju pri Jelšah. A je pozneje prišlo do drugačne strokovne odločitve – pomoč bodo zagotovili v mariborski in celjski bolnišnici in zdravstvenih domovih.

Povsem druge težave pa je treba reševati v Domu starejših v Ljutomeru. Od tam so želeli del okuženih, ki sicer ne potrebujejo hospitalizacije, preseliti v ptujsko bolnišnico, “da bi lahko v domu vzpostavili normalne razmere, možnost delitve oskrbovancev na okužene in neokužene, razkuževanje prostorov in kar je še treba”. A glede na upor bolnišnice, ki ga je Gantar označil kot nepotreben, bodo našli drugo rešitev.

Zaposleni v Splošni bolnišnici Ptuj so na včerajšnjem jutranjem zboru delavcev namreč izrazili nestrinjanje s selitvijo okuženih starostnikov.

“Na nek način me je sram za kolege, ki ne želijo pomagati ljudem v domu starejših,” je bil oster minister Gantar.

V nadaljevanju je povedal, da bodo na ministrstvu iskali druge rešitve. Med razlogi za zaplet je tudi omenil, da se manjše bolnišnice vedno bojijo, da bi jih na nek način spreminjali ali ukinjali. Zato je, kot je zatrdil, vodstvu ptujske bolnišnice pojasnil, da ne bi šli v spremembo odlokov in da gre za začasno rešitev, za mesec ali dva.

A očitno je bilo vseeno razumljeno narobe. Če ne želijo razumeti, zakaj je to smiselno in da bi na ta način pomagali, se z njimi nimam več kaj pogovarjati,” je dejal in dodal, je “treba razmere urediti, ker v Ljutomeru ne gre več, kot je šlo do zdaj”.

Državljane je odločitev zaposlenih v Splošni bolnišnici Ptuj zelo pretresla. Družbena omrežja pokajo od zgražajočih se komentarjev, večina jih je negativnih za zdravnike in zdravstveno osebje. Zgroženi so tudi nad ptujsko županjo Nuško Gajšek, za katero navajajo, da deluje po sistemu: “Stvari je treba rešiti, vendar ne pri nas. Mi smo nedotakljivi! Pojdite k sosedom!”

Ker Gajškova prihaja iz SD, se povezave z nekdanjim totalitarnim sistemom vlečejo kar same po sebi.

V nadaljevanju objavljamo enega izmed številnih komentarjev uporabnice družbenih omrežij, katere imena ne bomo izpostavljali, saj je v življenju že veliko hudega pretrpela, tudi zaradi nekaterih zaposlenih v zdravstvu. Zapisala je:

“Sramota za bolnišnico, ki ne sprejme bolnih slovenskih bolnikov.
Sicer pa, kdo bo sploh še hotel v takšno bolnišnico, kjer bolnik ni dobrodošel.
Mislim, da bodo zdaj lahko pozabili na vsako financiranje, pa tudi plač ne bo, če ne bo pacientov.
Človek bi še vse razumel, če bi bila to zasebna bolnišnica, ne pa državna.
Kaj pa Hipokrat?”

Janez Janša, predsednik Vlade RS, je na Twitterju objavil:

“Žalostno obnašanje kadrov stranke SD, ko je treba poskrbeti za karanteno za rojake ali za bolne Slovence, ki so celoživljenje plačevali davke in prispevke v Sloveniji. Solidarni so samo s tujci. Pa še to le takrat, ko jih drugi vzamejo za svoj dom.” Pri tem je označil Velenje in Ptuj.

M. P.