Ognjišče: Ekskluzivni pogovor z zakoncema Janša

Družina Janša (vir: arhiv družine Janša)

Na spletni strani Radia Ognjišče je objavljen ekskluzivni pogovor z zakoncema Janša. Uvodoma sta Urška Bačovnik Janša in Janez Janša spregovorila o času pred 30 leti, o svojih spominih na junij 1991, nato pa o domovini, domoljubju in ljubezni do doma, procesu osamosvajanja in zdajšnjemu času.

Urška Bačovnik Janša je med drugim dejala, da nam je epidemija nastavila ogledalo, v katerem smo lahko opazovali tudi sami sebe. Zagotovo je postavila ogledalo tudi družbi, v kateri živimo.

Glede groženj pa je dejala: “Mnoge osebne stiske in tudi duševne bolezni se kažejo ravno skozi grožnje in neprimerne zapise na omrežjih. Kot take jih tudi sprejemam. Ne želim jih jemati osebno. V njih poskušam videti stisko ali morda bolezen tistega, ki se tako izraža. Prav pa je, da grožnje s smrtjo vsi obsodimo kot nesprejemljive. Ne glede na to, ali gre za politika, javno osebo ali celo njegove otroke. Da tisti, ki grozi drugemu človeku, za to tudi odgovarja. Sicer se grožnje hitro vrnejo kot bumerang tistemu, ki zamiži na eno oko.”

Janez Janša pa je med drugim dejal: “Za nami je težko leto. Z obilo potrpežljivosti, odrekanj in volje smo se prebijali skozenj. Spoznali smo, kako krhko je naše življenje in kako pomembna je v časih preizkušenj solidarnost med ljudmi in med narodi. Hvaležen sem zdravstvenemu osebju in vsem zaposlenim v kritični infrastrukturi, ki so nosili največje breme te krize. Hvaležen sem jim za vso energijo, napore, odrekanja in za to, da se niso vdali in so bili luč upanja za vse nas v tej težki preizkušnji …”

Celoten zelo zanimiv intervju lahko preberete tukaj ognjisce.si

Družina Janša

M. P.