Ogorčeni odzivi na poziv SD – celo iz njenih lastnih vrst

Politična opozicija pri nas postaja čedalje bolj agresivna, politične točke pa so skuša, kot kaže, nabirati tudi na plečih otrok. Kako si sicer razlagati oglas stranke SD, v katerem ta poziva, naj se v šolah ne nosi zaščitnih mask.

Vse študije, tako domače kot tuje, namreč ugotavljajo, da je prav uporaba obrazne maske poleg fizične distance do iznajdbe cepiva najbolj učinkovit ukrep za obvladovanje epidemije. Tudi, ali prav po njihovi zaslugi, trenutno pouk sploh lahko poteka v šolah. Če jih ne bi bilo, bi verjetno morali znova zapirati državo, učenci pa bi se morali poučevati na daljavo.

Poziv SD zato ni samo poceni nabiranje političnih točk, pač pa je lahko za učence, dijake in učitelje skrajno škodljiv. Tako ne presenečajo tudi odzivi nanj.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 epidemiologinja prof. dr. Bojana Beović ga je označila z besedami žalostno in nenavadno. Opozorila je, da moramo v časih, ko v državi močno narašča število okužb, pozabiti na strankarsko pripadnost in interese ter se raje zavzemati za medsebojno sodelovanje in dialog.

“Zlasti v tej fazi je uporaba mask pravzaprav edino močno orožje, ki ga imamo v boju proti tej epidemiji. Čim večja uporaba teh nas bo rešila in spravila čez to obdobje, če ne želimo ob tem zapirati šol ali gospodarstva. In tega si res ne želimo,” je pojasnila.

Ogorčeni odzivi na politikantski odziv prihajajo celo iz vrsta SD same. Viden član omenjene stranke, sicer župan Ilirske Bistrice Emil Rojc je tako na Facebooku med drugim zapisal:

“Žal moja prizadevanja, prizadevanja civilne zaščite in napore ravnateljev občinskih šol in vrtcev, ki so v tej situaciji v zelo težkem položaju, za zajezitev okužbe ruši poziv mojih strankarskih kolegov, proti nošenju mask. Od takšnih pozivov se distanciram in ponovno apeliram na vas, da spoštujete navodila pristojnih v dobrobit vseh nas.”

A. M.