Okoli 800 kurentov in 4000 zvonov pelo hvalnico pomladi

Tradicionalno 59. Kurentovanje na Ptuju je včeraj doživelo vrhunec z mednarodno karnevalsko povorko, ki si jo je v sončnem in spomladanskem vremenu znova prišlo ogledati okoli 45.000 ljudi.

Na čelu povorke je bil 17. princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski, ki so mu sledile številne domače in tuje maske na čelu z domačimi kurenti. Teh je bilo okoli 800, več kot 4000 zvonov pa je pelo hvalnico pomladi.

Letošnja povorka je potekala po nekoliko spremenjeni trasi, saj je mestna tržnica zaradi obnove gradbišče, na osrednjem prostoru pred mestno hišo pa so si jo ogledali tudi številni povabljeni gostje, med njimi predsednik republike in častni pokrovitelj letošnjega Kurentovanja Borut Pahor.

Ob številnih tradicionalnih skupinah in maskah s širšega ptujskega območja, kot so pokači, orači, piceki, kopjaši in ploharji ter likov iz nekaterih drugih slovenskih krajev, so na Ptuj znova prišle nekatere gostujoče skupine iz tujine. Obiskovalci pa so si lahko ogledali skoraj 2500 etnografskih in karnevalskih mask.

Pustni čas na Ptuju se še ne končuje. Danes bo tam potekalo veliko karnevalsko srečanje vrtcev in šol, Kurentovanje pa se bo končalo jutri, s pokopom pusta, ko Ptujčani vselej s svojimi obveznostmi zaključijo že opoldne.

M. P.