Okužbe: Stanje v domu starejših v Poljčanah in Slovenski Bistrici

Dom dr. Jožeta Potrča - enota Slovenska Bistrica

V Domu dr. Jožeta Potrča, v obeh enotah – Poljčane in Slovenska Bistrica, je po doslej znanih podatkih okuženih 84 stanovalcev in večje število zaposlenih.

V Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane, v Enoti Slovenska Bistrica, je okuženih 58 stanovalcev, 4 okužbe pri stanovalcih druge etaže so v torek potrdili na novo.

V zadnjih dveh dneh sta bili zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja v UKC Maribor odpeljani dve stanovalki, ostali se razmeroma dobro počutijo in nimajo simptomov, so sporočili iz doma.

Nadalje je bila nova okužba potrjena pri 4 zaposlenih, kar jim zelo otežuje organizacijo dela. Pričakujejo pa, da se bodo v začetku naslednjega tedna lahko vrnili na delo 3 zaposleni.

Direktorica doma Iva Soršak navaja, da se stanje okužb pri stanovalcih v Enoti Slovenska Bistrica vendarle umirja in se okužbe ne bodo širile v tolikšnem obsegu kot doslej.

Domu Poljčane pa so v torek testirali 60 stanovalcev bivalnih enot 2A, 2B in 3A. Okužba je bila potrjena pri 26 stanovalcih, od tega so jih 6 včeraj premestili v negovalno bolnišnico v Topolšico. Okužbi sta bili potrjeni tudi pri dveh zaposlenih v domu Poljčane – od 15 testiranih, s tem, da izvidov za vse testirane včeraj še niso imeli na voljo.

V domu pa bodo pripravili vse potrebno za organizacijo rdeče oz. sive cone. V rdečo cono namestijo stanovalce s potrjeno okužbo, v sivi coni pa so nastanjeni tisti, ki so bili v stiku z okuženimi.

Danes in jutri bodo v sodelovanju z ZD Slovenska Bistrica testirali vse stanovalce v Domu Poljčane.

“Vsi zaposleni na obeh lokacijah se resnično trudimo in delamo vse, da bi zajezili okužbo, na žalost pa ni vse v naših rokah. Virus namreč kaže vse več obrazov in toliko neznank, da jih ni mogoče sestaviti v smiselno celoto,” je zapisala Iva Soršak in vse prizadete zaprosila za razumevanje in podporo.

M. P.