Okuženo meso za kebabe v 25 slovenskih krajih

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay,com)

Okuženo goveje meso za kebabe iz Poljske je v Sloveniji prejelo kar 41 različnih ponudnikov hitre prehrane. Slovensko-nemško podjetje, ki je prodajalo to meso, je okoli 12 ton okuženih govejih kebabov iz Poljske že odpoklicalo.

Prejemniki iz 25 slovenskih krajev so bili iz Maribora, Ptuja, Slovenj Gradca, Murske Sobote, Ljubljane, Kranja, Lendave, Velenja, Štor, Črnomlja, Hrastnika, Ilirske Bistrice, Izole, Kamnika, Kočevja, Laškega, Metlike, Nove Gorice, Novega mesta, Portoroža, Postojne, Radomelj, Radovljice, Sevnice in Zagorja ob Savi.

Še 25 prejemnikov hitre hrane je bilo s Hrvaške in 17 z Madžarske.

Podjetje Alebon po poročanju Dnevnika na Poljskem proizvaja sveže kebab meso in ga lokalom s hitro prehrano prodaja po celi Evropi.

Prejšnji teden pa so veterinarski inšpektorji v Alebonovem govejem kebabu iz poljske razsekovalnice najprej odkrili patogeno bakterijo salmonelo, dan kasneje pa še ostanke protivnetnega in protibolečinskega zdravila ketoprofen in bakterijo E.coli.

Po prvotnih podatkih naj bi bilo spornih le 175 kilogramov kebaba, ki so ga na Poljskem proizvedli 19. decembra lani. Nato pa se je na seznamu za umik iz prometa znašlo skoraj dvanajst ton tovrstnega mesa. Zaenkrat še ni znano, ali je to končna količina.

Dnevnik poroča, da v sporni poljski klavnici ni bilo nadzora nad označevanjem zdravstvene ustreznosti mesa, ni bilo sistematičnega preverjanja označevanja živali ob sprejemu, težave imajo tudi z zagotavljanjem sledljivosti in s kadri (veterinarji). Nadzor na Poljskem so opravili inšpektorji Urada za veterinarstvo in hrano (FVO) v Bruslju, nadaljevali ga bodo v začetku marca.

M. P.