Organizacija testiranj v pristojnosti ravnateljev

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Organizacija testiranj vseh, ki bodo prihodnji teden opravljali delo v šoli, je v pristojnosti ravnateljev. Zavod za šolstvo pa pripravlja pravne podlage za testiranje, ki bo obvezno. Podobno je za vrtce, ki bodo odprli svoja vrata.

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je velik logistični zalogaj, saj bodo morali testirati predvidoma 30.000 delavcev.

Starše, ki svojih otrok še ne želijo poslati v šolo, bodo učitelji podprli, podobno kot takrat, ko otrok zboli. Vendar pa pouka na daljavo za te otroke ne bo, saj tega ni možno organizirati. Šole bi namreč morale izvajati dvojni pouk.

V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pozivajo, naj otroci in učitelji, ki zbolijo, ostanejo doma. Pri otrocih, ki bodo v šoli, je namreč ključno, da so v manjših skupinah oz. mehurčkih. Otrok pred prihodom v šolo ne bodo testirali, v primeru pojava bolezenskih znakov pa bo treba opraviti tudi to.

Prihodnji torek se v šolske klopi vračajo učenci prvega triletja, v devetih od dvanajstih slovenskih regijah, tudi v Podravju.

Pouk bo potekal v homogenih skupinah, ki pa se med seboj med poukom ne bodo smele mešati. Vsi zaposleni v šolah in vrtcih bodo morali ves čas nositi maske, učenci pa izven učilnice oziroma mehurčka.

M. P.