Organizatorji pustovanja v Selnici ob Dravi zbirajo prijave za sodelovanje v povorki

Vir: Kozjansko.info Slika je simbolična.

V Selnici ob Dravi se tačas že pripravljajo na letošnje pustovanje. Selniški pust 2024 bo v soboto, 10. februarja, povorka bo ob 14. uri krenila izpred trga pred občinsko zgradbo po začrtani poti po Selnici in se v spremstvu kurentov ustavila na šolskem igrišču, kjer se bodo maske predstavile.

Kot je v navadi, bodo najboljše maske v štirih kategorijah (skupinska, družinska, posamična in otroška) nagradili s praktičnimi nagradami. Dogajanju na igrišču se bo priključil lokalni gostinec, ki bo po povorki poskrbel za pustno rajanje, sicer pa bodo za maske in obiskovalce na voljo pustni krofi.

Prijave sprejemajo do 5. februarja

Kot sporočajo organizatoriji, Kulturno društvo Pavza v sodelovanju z Občino Selnica ob Dravi, so za lažjo organizacijo potrebne predhodne prijave, ki jih na elektronskem naslovu [email protected] zbirajo do 5. februarja.

V lanskem letu je v selniški povorki, kljub mrzlemu vremenu, sodelovalo vsaj 200 mask, pustovanja se je udeležilo tudi veliko gledalcev, tako da se skupna številka ustavila pri 500. Tudi letos v povorki zagotovo ne bo manjkala selniška tipična maska – babji mlin.Njegovo poslanstvo je v tem, da v napravo vstopi stara ženska šema, iz nje pa pride mlada punca. „Vsako leto imamo zelo izvirne maske. Spomnim se recimo lanske družine storžev, ki je gotovo zahtevala veliko dela,“nam je povedal Primož Rajh, vodja sekcije za ohranjanje ljudskega izročila pri Kulturnem društvu Pavza.

Povzeto po: Selnica.si in Maribor24.si