Ošelj: Tragična smrt 88-letne mame kmalu pred sodnike

Prvega marca je v Ošlju nad Slovensko Bistrico tragično umrla 88-letna Ivanka Dovnik. Z njo je bila le 63-letna hči Ivica Kalšek, po poklicu medicinska sestra, kriminalisti pa so kmalu ugotovili, da je med mamo in hčerko prišlo do prepira, med katerim je hčerka mamo odrinila od sebe, da je ta padla na posteljo, nato jo je zadavila.

Takšno je bilo tudi radno sporočilo Policijske uprave Maribor. Po takratnih neuradnih informacijah naj bi sicer prišlo do spora zaradi dediščine.

Kalškova, ki je policiste na kraj dogodka poklicala sama, je zatrjevala, da je med prepirom odrinila mamo, da si je ta pri tem poškodovala glavo in ne diha. Policisti so v navedbe hitro posumili, nato pa so tudi patologi pri obdukciji ugotovili, da je 88-letnica umrla zaradi zadušitve. Med rekonstrukcijo dogodkov pa naj bi ugotovili, da naj bi hčerka pograbila poleno in z njim mamo udarila po glavi, nato naj bi jo zadavila s pasom.

Kalškovo so policisti odpeljali v pripor, kjer je še vedno. Mariborsko okrožno državno tožilstvo je nato vložilo obtožnico zoper njo, očitajo ji sum storitve kaznivega dejanja umora po 1. točki 116. člena kazenskega zakonika. Ta opredeljuje umor na grozovit in zahrbten način.

Obtožnica naj bi postala pravnomočna, kar pomeni, da se bo sojenje zoper Kalškovo na mariborskem sodišču začelo kmalu. Grozi ji najmanj 15 let zapora.

Za Ivico Kalšek tisti, ki jo poznajo, navajajo, da je uglajena oseba, domači pa naj ne bi nikoli zaznali nesoglasij ali napetosti v odnosu med materjo in hčerko. Kot medicinska sestra je delala pri več zobozdravnikih v Slovenski Bistrici. Vzrok in povod za družinsko tragedijo pa naj bi razkrilo sojenje.

O vsem tem so včeraj poročali tudi v Slovenskih novicah, kjer so razkrili, da sta družino Dovnikovih v manj kot dveh tednih pretresli dve tragediji. Manj kot 14 dni prej je svojce šokirala smrt Ivankinega sina, Stanka Dovnika. Po ugotovitvah kriminalistov se je ponoči v osebnem avtomobilu ustrelil s plinsko pištolo in si s tem zadal smrtonosni strel. Pokopali so ga le nekaj dni pred tragično umrlo mamo, 88-letno Ivanko Dovnik.

M. P.