Oskrbnine v domovih za starejše bodo višje

(vir: pixabay.com)

Plače v domovih za starejše so povečali na račun oskrbovancev. Vlada Marjana Šarca je namreč decembra s sindikati javnega sektorja podpisala sporazum o višjih plačah zaposlenih v javnem sektorju, vendar za to v državnem proračunu ni zagotovila denarja. Zato se zdaj vse draži, med drugim tudi oskrbnine v domovih za starejše občane.

Po izračunih Slovenske demokratske stranke bodo v domovih za starejše plače zaposlenih višje za okoli 5 milijonov evrov letno. Toliko več bodo plačali oskrbovanci.

Cene oskrbnine v domovih za starejše so že zdaj visoke in marsikdo tega že zdaj ne zmore. Pokojnine so nizke, cene pa visoke. Od 1. marca bodo še višje, nekatere so se prav zaradi višjih plač dodatno povečale že pred tem.

Zato marsikdo ne ve, ali bo v domu za starejše lahko bival še naprej. Starejšim sicer pomagajo svojci, vendar je to tudi za njih veliko breme.

V državnem zboru pa je trenutno v potrjevanju državni proračun za leto 2019, Slovenska demokratska stranka (SDS) pa je predlagala, da bi 5 milijonov evrov, kolikor je potrebnih za višje plače zaposlenih v domovih za starejše, zagotovili iz državnega proračuna. Za toliko bi znižali položnice oskrbovancem.

Vendar pa so poslanci iz vladajoče koalicije LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levice na včerajšnjem Odboru za finance to zavrnili. Ker menda za to naj ne bi bilo podlage.

V SDS so predlagali, da bi potrebnih 5 milijonov evrov vzeli oziroma prerazporedili s postavke Izvedba protokolnih dogodkov in Migracije, mednarodna zaščita ter integracija migrantov. V prvem primeru gre za t. i. reprezentanco, ki si jo privošči vlada in za kar v letu 2019 načrtuje za kar 10 milijonov evrov višjo porabo. V drugem primeru pa gre za ilegalne migrante, za katere Slovenija postaja pravi mali raj. Lani smo za njih morali plačati okoli 8 milijonov evrov, za letos načrtujejo porabo v višini 10 milijonov evrov.

Za protokol in migrante tako letos načrtujejo 12 milijonov evrov več, kar pomeni, da bi z lahkoto odvzeli 5 milijonov evrov za tiste, ki bivajo v domovih za starejše in jim s tem olajšali življenje, vladajočim pa bi še vedno ostalo dovolj denarja za zapravljanje.

Vendar ne, poslanci vladajočih strank LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levice so včeraj to soglasno zavrnili. Sami bodo žurali, kot so to nekje zapisali, migrantom bodo nudili ugodje, kakršnega marsikdo v Sloveniji ni deležen, starostniki pa bodo še v večji stiski kot doslej.

M. P.