Ošpice na pohodu

Lani in letos so v Sloveniji ugotovili 52 primerov ošpic, pri tem je bilo sedem otrok, med njimi jih je bilo 5 mlajših od pet let. Pet bolnikov je starih med 15 in 24 let, ostali so odrasli, stari med 25 in 54 let.

Doslej so javno znani primeri primeri obolelosti zaradi ošpic iz Škofje Loke, tamkajšnje Poljanske doline in ljubljanske regije.

Bralci pa ste nas opozorili na napis, ki je umeščen v prostorih Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica. Gre za preventivo, ki jo izvajajo tudi v vseh ostalih zdravstvenih ustanovah.

Napis v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica.

Prvi primer ošpic je bil sicer vnesen iz tujine, od njega se je bolezen prenesla še na šest oseb, od enega sekundarnega primera še na 13 oseb, od terciarnih primerov pa predvidoma še na tri osebe. V dveh primerih gre le za verjetno povezavo s tem izbruhom.

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ, so zbolele tri osebe iz ljubljanske regije. Poleg dveh izbruhov sta bila zabeležena še dva posamična primera ošpic, za katera ni znan vir okužbe.

Med zbolelimi jih je bilo 13 cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, devet je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam.

Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša, pojasnjujejo na NIJZ.

Ošpice se prenašajo po zraku s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe, na primer s kihanjem in kašljanjem. Bolnik z ošpicami je kužen že približno štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu. Znaki bolezni se lahko začnejo kazati od petega do 21. dneva po izpostavljenosti virusu.

Virus ošpic je zelo nalezljiv in ostane v zraku še dve uri po tistem, ko je bila oseba v prostoru.

M. P.