PAJDAŠI PRAZNOVALI 10. OBLETNICO

To nedeljo, dne 22. 4. 2018 so Pajdaši nazdravili okroglemu 10. jubileju, kot se spodobi. V Športni dvorani OŠ Zgornja Polskava so pripravili bučni koncert. Poleg njih so nastopili še ansambel Petra Finka, Petka, Frajkinlcarji, Katrca, Oplotničani s Tinetom Lesjakom, Wondersi, oktet Planika, Oto Vrhovnik, Blaž in humorista Ruda in Gela.

Pajdaši so z delovanjem pričeli leta 2008, kot petčlanska kvintet zasedba, ki se je do danes, ko praznuje deseto obletnico delovanja, razširila na šestčlansko zasedbo.

Pajdaše zadnjih pet let sestavljajo Aleš Sovič (harmonika, vokal, vodja ansambla), Jernej Senegačnik (trobenta, bobni, vokal, umetniški vodja), Simon Matajič (kitara, vokal), Gregor Farasin (klarinet, vokal), Peter Mastnjak (bariton, bas, vokal), Gorazd Topolovec (klarinet, vokal). Delujejo kot kvintet zasedba z dvema klarinetoma ali trio zasedba z diatonično harmoniko in štiriglasnim petjem.

Uspešno so se predstavili na vseh večjih festivalih narodno-zabavne glasbe pri nas, kjer so prejeli številne nagrade. Že prvo leto delovanja so v Cerkvenjaku 2008 prejeli 2. nagrado strokovne komisije, nato pa je šla njihova pot samo še navzgor. Leta 2009 in 2011 so na festivalu Ptuj prejeli Zlatega orfeja za najboljšo kvintet zasedbo, da obvladajo tudi diatonično harmoniko so dokazali leta 2014 na Vurberku, kjer so prejeli Zlato plaketo Lojzeta Slaka ter drugo najvišjo festivala Srebrnega zmaja. Na festivalu Slovenska polka in valček 2012 so prejeli kar tri nagrade strokovne komisije – za melodijo, priredbo in izvedbo. Prepričali so s skladbo “Otroški nasmeh”. Podali so se tudi v bolj popevkarske vode – dvakrat so se namreč predstavili tudi na festivalu narečne popevke v Mariboru, leta 2008 so zasedli 3. mesto poslušalcev in gledalcev RTV Slovenija, leta 2011 pa še mesto višje.

V tem času so izdali tudi tri glasbene projekte – leta 2010 “Le srcu treba je verjeti”, leta 2013 “Otroški nasmeh” in leta 2016 “Košček sreče”.

Pajdaši uspešno nastopajo tudi izven naših mejah, največ v Avstriji in Nemčiji, kjer nastopajo pod imenom die Oberkrainer Kameraden.

K. V.

Foto: FB