Pazljivo: Inšpektorji spet množično na delu!

(vir: pixabay.com)

V teh dneh se pričakuje povečano število inšpekcijskih pregledov cvetličarjev, vulkanizerjev, svečarjev in stojnic. Veliko davčnih nadzornikov se pričakuje tudi pred pokopališči. Vse to ni več novost, vlada prek davčnih inšpektorjev išče dodaten denar za svoje »potrebe«, ki niso majhne.

Navsezadnje so morali iz naših žepov izpuliti tudi 2,18 milijona evrov za štiri blindirane osebne avtomobile ali 74,5 milijona evrov za nekakšne študije za starostnike ali navsezadnje tudi dobrih 70 tisoč evrov za domnevno osebno svetovanje Desusove ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec.

Inšpektorji so bili na delu tudi poleti, ko so opravili 1161 inšpekcijskih nadzorov in domnevne nepravilnosti ugotovili v kar 813 primerih, za kar so odmerili 30,9 milijona evrov dodatnih obveznosti.

V Finančni upravi RS (Furs) navajajo, da so številne nepravilnosti ugotovili tudi pri nadzorih fizičnih oseb. Ob tem spomnimo na primer z Dolenjske, ko so domačinu naložili kar 1000 evrov globe, ker je sorodniku brezplačno pomagal pri prekrivanju hiše. Globo je moral plačati takoj, na to ni bilo ugovora. Nad tem se je sprva čudil tudi Marjan Šarec, ko bi moral ukrepati, pa se je potuhnil rekoč: “Stane, časa nimam … Komaj folgam.”

Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je bil sprejet v času vlade Alenke Bratušek, zdajšnjemu vladnemu predsedniku Marjanu Šarcu pa niti na misel ne pride, da bi ta neumna določila ukinil. Kako tudi bi, Anja Kopač Mrak, ki je ta zakon zagovarjala na vse pretege, je njegova zdajšnja desna roka za to področje.

Za takšen zakon sta krivi Alenka Bratušek (SAB) in Anja Kopač Mrak (SD).

Po tem zakonu nam namreč ne more »kar vsak« pomagati graditi hišo, pleskati stanovanje in podobno. Tako bratranci in sestrične brezplačno ne smejo pomagati. Za sorodstveno pomoč se šteje brezplačno opravljanje del in storitev, ki jih posameznik opravlja za zakonca ali osebo, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, partnerja v registrirani istospolni skupnosti ali za osebe, s katerimi je v sorodstvu v ravni črti ali stranski črti do vštetega tretjega kolena ter v sorodstvu po svaštvu do vštetega drugega kolena.

Sorodniki, ki lahko pomagajo brezplačno so:

  • v ravni črti: starši – otrok (prvo koleno), stari starši – vnuk/vnukinja (drugo koleno), prastari starši – pravnuk/pravnukinja (tretje koleno);
  • v stranski črti: bratje, sestre (drugo koleno), teta/stric-nečak/nečakinja (tretje koleno);
  • tast/tašča – zet/snaha sta v svaštvu (razmerje enega zakonca do sorodnikov drugega zakonca) v ravni črti, in sicer prvo koleno. Sem sodi tudi očim/mačeha – pastorek/pastorka;
  • svaštvo v stranski črti, drugo koleno, to sta svak in svakinja.

Dodajmo še, da sosed kot fizična oseba sosedu kot fizični osebi brezplačno lahko pomaga. Ampak strogo samo to in nič več.

Zapleteno? Precej. Za državljane. Za vlado in Furs bistveno manj. Ti nad nas lahko pošljejo tudi oborožene finančne policiste. Kot so to naredili v primeru Dolenjca.

M. P.