Petkove »kolesarske« proteste financirajo tudi levičarski »kulturniki« z Balkana

Marsikdo se sprašuje, kdo vse financira tako imenovane politkolesarske proteste vsak petek zvečer v središču Ljubljane. Protesti potekajo že od aprila letos, vse, kar so doslej prikazali, pa kaže na dobro finančno zaledje. Vendar pa očitno v ozadju stojijo tudi levičarski kulturniški prijatelji organizatorjev protestov in jim pomagajo z denarjem, ki ga prejemajo prek financiranja svojih filmskih projektov – vsaj tako je mogoče sklepati po pisanju portala Otvoreno.hr.

Vso zadevo daj preiskuje Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF).

Spletna Demokracija je pred dnevi objavila, da je na hrvaškem spletnem portalu otvoreno.hr objavljen članek, v katerem avtor analizira varnostne grožnje, pa tudi problematizira »sesanje« hrvaškega proračuna – v škandalozno dogajanje pa naj bi bil vpleten tudi hrvaški režiser Danilo Šerbedžija, sicer sin bolj znanega igralca srbskih korenin Radeta Šerbedžije. O tem poroča tudi hrvaška obveščevalna služba o varnostnih grožnjah v državi.

Poročilo hrvaške obveščevalne službe pa je sprožilo precej pozornosti – ne omenja samo članov Islamske države, ruskih hekerjev, četnikov, vodij drogeraških kartelov, nosilcev trgovine z ljudmi in korupcije, pač pa tudi nekatere odgovorne za zadnje finančne afere na Hrvaškem. Hrvaška različica naše Sove namreč omenja tudi napad na hrvaški proračun – namreč, eden od hrvaških ministrov je nedavno priznal, da je javna uprava v tej državi preobsežna za najmanj trideset odstotkov, kar pomeni velike izgube za hrvaški proračun.

A v tej zgodbi se pojavlja tudi financiranje hrvaškega audiovizualnega centra, ki je dejansko predvsem politično vprašanje. Marijan Opačak je namreč v enem od člankov opozoril na kopičenje davkoplačevalskih milijonov v rokah nekaterih kulturniških izbrancev, med katerimi je tudi prej omenjeni Šerbedžija.

Najbolj zanimiv del članka avtorja Ivana Brodića pa je tisti, ki omenja, da se očitno z denarjem, ki naj bi bil namenjen financiranju filmov, financirajo tudi organizatorji kolesarskih protestov v Sloveniji.

Iz tega v mediju sklepajo, da se za proteste v Sloveniji, za katerimi stojijo znani skrajni levičarji s podporo strank SD, LMŠ in Levica, uporablja tudi slovenski davkoplačevalski denar, pa tudi davkoplačevalski denar iz držav jugovzhodne Evrope. To pa seveda pomeni, da se denar, namenjen kulturi, namenja za financiranje projektov, ki predstavljajo veliko tveganje za varnost v Evropi.

S. B.