Pismo predsednici Evropske komisije o vladavini prava in svobodi medijev v Sloveniji ter političnem vplivu Tanje Fajon

Fotografija predvolilnega shoda politične stranke Socialni demokrati z evropskima poslancema Tanjo Fajon in Milanom Brglezom ter z dvema mariborskima sodnikoma.

Iz Odbora 2015, ki mu predseduje Željko Vogrin, so danes Ursuli von der Leyen, predsednici Evropske komisije, in medijem poslali pismo o vladavini prava in svobodi medijev v Sloveniji ter o političnem vplivu Tanje Fajon. Vabljeni k branju.

“Spoštovana predsednica Evropske komisije gospa Ursula von der Leyen,

pred kratkim smo bili v Evropskem parlamentu priča razpravi na temo svobode govora in svobode medijev v Sloveniji, na Poljskem in na Madžarskem. Uvodoma želimo poudariti, da je za nas vsaka razprava, v kateri se iščeta resnica in pravica, dobrodošla.

V Odboru 2015 nismo presenečeni nad razpravo, ki jo je v Evropskem parlamentu sprožila skrajna levica iz Slovenije in Evrope, smo pa bili presenečeni nad razpravo slovenskih evroposlank Irene Joveve in Tanje Fajon, slednja je v Sloveniji predsednica politične stranke Socialni demokrati (bivši komunisti v Sloveniji).

Presenečeni smo bili, da je ravno gospa Fajon s svojim nastopom želela prikazati Slovenijo kot članico Evropske unije, kjer svoboda govora ni zajamčena in kjer so nekateri novinarji ter medijske hiše pod pritiski trenutne Vlade.

Razprava na temo svobode govora in pritiskov na medije je v Evropskem parlamentu potekala v letu 2021, to je v istem letu, ko je evropska poslanka Tanja Fajon v vlogi predsednice politične stranke Socialni demokrati preprečila vstop snemalcu medijske hiše Nova24TV v prostore, kjer je potekala novinarska konferenca njihove politične stranke. Dogodek so obsodili v obeh novinarskih združenjih. V Združenju novinarjev in publicistov so zapisali, da tako omejevanje grobo posega v svobodo dela medijev. Dodali so, da je to posebej nerazumljivo s strani stranke, ki dnevno opozarja na domnevne pritiske na delo medijev v Sloveniji. Napovedali so, da bodo o tem obvestili tudi Evropski parlament. V Društvu novinarjev Slovenije kakršnokoli omejevanje dostopa do javnih izjav in novinarskih konferenc, sklicanih za medije, ocenjujejo za nesprejemljivo. V društvu pričakujejo, da stranka spremljanje izjav omogoči vsem predstavnikom javnosti.

Tanja Fajon je tudi ena izmed tistih evropskih poslank in predsednica politične stranke, ki ima v slovenskem tožilstvu in pravosodju neposredno velik vpliv, na kar kažejo nekateri primeri političnega preganjanja nasprotnikov Tanje Fajon preko sodne veje oblasti.

Zgolj za v seznanitev in vaš boljši vpogled v dejansko dogajanje v Sloveniji, navajamo primer Franca Kanglerja, ki je bil dolgoletni član Slovenske ljudske stranke, od leta 1996 do leta 2007 je bil član slovenskega parlamenta. Leta 2006 je bil izvoljen za župana, kjer je v Mariboru, ki je drugo največje slovensko mesto, premagal kandidata Fajonove stranke Borisa Soviča. Maščevanje zaradi političnega poraza je hitro steklo, saj so zoper Franca Kanglerja sprocesirali kar 24 kazenskih ovadb in 1 pravdno zadevo, pri čemer jim je pomagal mariborski sodnik Janez Žirovnik, ki je med drugimi bivši agent Službe državne varnosti Jugoslavije (SDV SFRJ). Z navedenim sodnikom je bil Franc Kangler kot slovenski poslanec in nadzornik obveščevalno-varnostnih služb v slovenskem parlamentu, v neposrednem konfliktu, ki se je odražal na različnih delovnih telesih v slovenskem parlamentu. Žirovnik je leta 2007 postal sodnik na Okrožnem sodišču v Mariboru, kjer je zoper Franca Kanglerja izdal več kot 10 sodnih odredb. Franc Kangler je vse sodne postopke, razen enega, ki je še v teku, zanj ugodno zaključil. Leta 2019 je Franc Kangler kandidiral za evropskega poslanca na kandidatni listi SDS-SLS. Evropska poslanka Tanja Fajon se je kot predsednica politične stranke Socialni demokrati (bivši komunisti) v mesecu maju 2019 udeležila predvolilnega strankarskega shoda, kjer sta ji družbo delala dva sodnika g. Štok in g. Gazvoda, oba iz Okrožnega sodišča v Mariboru. Kot zanimivost dodamo še to, da sta omenjena sodnika v zadevah Franc Kangler odrejala različne kazenske odredbe.

Da je Slovenija daleč od pravne države in države, ki bi zagotavljala temeljne človekove pravice dokazujejo besede sodnika, ki je v sodbi napisal, da nekoga obsoja le zato, da mu onemogoči politično delovanje. To si je v primeru Franca Kanglerja privoščil sodnik dr. Boštjan Polegek, ki je v sodni dvorani dne 7. 7. 2014 izrekel naslednje besede: »Že, že, da Kangler dela na kmetiji, ampak predstavlja resno nevarnost, da se vrne v politično življenje – mora v zapor! Šele pravnomočna obsodba ga je odvrnila od političnega življenja!«

Spoštovana predsednica komisije javno vas sprašujemo ali je to za vas vladavina prava?

Kako komentirate dejstvo, da v Sloveniji politična stranka Socialni demokrati z evropsko poslanko Tanjo Fajon na čelu globoko krši človekove pravice in temeljne svoboščine in ne obsoja političnega opredeljevanja sodnikov, omenjeno celo dopušča in podpira? Politična stranka Socialni demokrati dopušča in podpira, da je lahko bivši agent Službe državne varnosti Jugoslavije (SDV SFRJ) izvoljen za sodnika na Okrožnem sodišču v Mariboru. Iz priložene slike je jasno razvidno, da ima politična stranka Tanje Fajon velik politični vpliv na sodno vejo oblasti. Da naše navedbe držijo prilagamo prevedeno pismo mariborskega tožilca Nika Pušnika, ki ga je naslovil na slovenski parlament. V pismu je leta 2019 zapisal, da je pod velikimi pritiski takratne aktualne politike, katere del so bili tudi Socialni demokrati Tanje Fajon. V nadaljevanju navajamo citat iz njegovega pisma: »Ali če hočete konkretno, na mene kot tožilca v zadevah Kangler, se je izvajal in se še izvaja pritisk z zavržnimi »udbovskimi metodami«. To je sramota za Slovenijo, to je sramota za slovensko pravosodje in je sramota za tožilsko organizacijo. Enkrat je pač vsega dovolj in enkrat pač »maske morajo pasti z obrazov« in zadevam je potrebno reči bobu-bob. Pri tej izjavi vztrajam, pa čeprav bo obveščevalno-tožilska naveza poslala nekoga na Pohorje, da me fizično utiša…«.

V Sloveniji se je na volitvah leta 2014 zrežirala afera »Patria«, kjer so brez vsakršnega dokaza obsodili takratnega predsednika opozicijske stranke SDS Janeza Janšo ter mu s tem posledično onemogočili zmago na volitvah. Razpolagamo z informacijo, da je takratni predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije Branko Masleša mimo vrstnega reda dodelil zadevo »Patria« drugi sodnici, kar je bilo nezakonito. Na nedopustnost tega ravnanja je predsednika Vrhovnega sodišča opozorila uslužbenka, ki je kasneje zaradi strahu pred maščevanjem zapustila Slovenijo in odšla v tujino. Je to za vas vladavina prava, katero podpira politična stranka Socialni demokrati (bivši komunisti Slovenije) s Tanjo Fajon na čelu? Ali je v današnjem času znotraj Evropske unije dopustno, da bivši agentje Službe državne varnosti Jugoslavije postanejo sodniki in sodijo ter odločajo o ljudeh s katerimi so bili 11 let v konfliktu, kot se je to zgodilo v zadevi bivšega mariborskega župana Franca Kanglerja?

Spoštovana predsednica komisije. Pridružujemo se povabilu, da obiščete Slovenijo in se neposredno prepričate o vladavini prava ter svobodi govora v Sloveniji. Pričakujemo, da bo v Evropskem parlamentu sprožena razprava o vladavini prava v Sloveniji, na kateri si želimo sodelovati in razpravljati, saj bi želeli evropske poslance neposredno z dokazi in listinami seznaniti z dejanskim stanjem na področju vladavine prava, ki se že več let dogaja v Sloveniji.

ZA človekove pravice!

                                                        ODBOR 2015, predsednik Željko Vogrin

Vir: Pismo predsednici Evropske komisije