Planica – kraljica pod Poncami 2018

Včeraj se je v dolini pod Poncami zbralo 12.600 gledalcev. Tekma pa je z nekaj prekinitvami zaradi premočnega vetra potekala dokaj tekoče.

Prvo posamično tekmo finala svetovnega pokala v Planici je dobil 30-letni Poljak Kamil Stoch. Najboljši Slovenec je bil Robert Kranjec na 10. mestu. Anže Semenič je bil sicer še eno mesto (9.) višje, a je bil po tekmi diskvalificiran zaradi neustrezne prepustnosti dresa.

Stoch vodil že po prvi seriji

Stoch je s poletom 245,0 m vodil že po prvi seriji, nato pa v finalu pristal pri 234,0 m. V Planico je  prišel brez pritiska. Po osmi zmagi v sezoni je povedal, da je vesel uspeha na njemu najljubši skakalnici. Tu vedno rad nastopa. V Planico je prišel brez pritiska, saj je osvojil praktično že vse, kar je bilo mogoče. Zato so bili občutki med letenjem še toliko boljši.

Drugo mesto je zasedel Norvežan Johann Andre Forfang (242,0/234,5), bron pa je pripadel Avstrijcu Stefanu Kraftu (238,0/234,5), Norvežan Robert Johansson (245,0/227,5) je padel na četrto mesto.

Kranjec pridobil deset mest, Prevc jih je sedem izgubil

36-letni Kranjec je bil torej po diskvalifikaciji Semeniča najvišje uvrščeni Slovenec. Med deseterico se je prebil z odličnim drugim poletom, ko je pristal pri 232,5 m, tako da je pridobil deset mest. Kranjcu sledijo 12. Jurij Tepeš, 15. Peter Prevc, ki je v finalu izgubil sedem mest, 17. Tomaž Naglič, 18. Bor Pavlovčič in 24. Žiga Jelar.

Tomi Trbovc, tiskovni predstavnik smučarske zveze Slovenije je povedal, da so naši skakalci sproščeni, ker nastopajo pred domačim občinstvom. Vedo, da bodo za njih še posebej močno navijali vsi obiskovalci. Seveda pa je to tudi dodatni pritisk, ki si ga nalagajo in prav je tako. Pravi šampijon je tisti, ki dela pod pritiskom in se izkaže.

Na ekipni tekmi brata Prevc, Kranjec in Semenič

Danes se v Planici ob 10.00 uri prične ekipna preizkušnja. Na njej bodo slovenske barve branili Domen Prevc, Kranjec, Semenič in Peter Prevc.

Držimo pesti, da bodo naši orli čim dlje poleteli!

K.V.

Foto: Jure Makovec, AFP