Po 16 urah podtikanj interpelacija iz maščevanja ni uspela

Ob sinočnjem glasovanju v državnem zboru.

Včerajšnja maratonska razprava o interpelaciji zoper Zdravka Počivalška, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, je bila končana v poznih nočnih urah. Rezultati glasovanja so bili nato znani okoli polnoči.

Interpelacija je padla, ministra je podprlo 51 poslancev, 37 jih je glasovalo proti, en se je vzdržal, enega pa ni bilo v parlamentu.

Interpelacijo zoper Počivalška so vložili poslanci opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB.

Na podlagi razprave lahko z gotovostjo zatrdimo, da je bila ta vložena v znak maščevanja navedenih strank, ker Počivalšek in v SMC niso pristali na Šarčevo igro novih predčasnih volitev.

Interpelacija je bila pripravljena kot slab šolski spis, v času dolgotrajne in na trenutke tudi komične razprave pa se je razkrilo veliko stvari. Med drugim, da je bilo Počivalšku v tem času tudi nezakonito prisluškovano. Na to je opozorila poslanka Monika Gregorčič (SMC), ki je dejala:

“Bistvo celotne interpelacije je laž, politični konstrukt in vzorčen primer pritlehnega politikantstva. Predlagatelji namreč računate, da če laž ne vem kolikokrat ponovite, da ji bodo ljudje sčasoma verjeli. Prepričana sem, da resnica prej ali slej pride na dan. Cilj te interpelacije je prozoren, torej rušenje vlade, zato se sredstev ne izbira. Uporabljeno je bilo celo nezakonito prisluškovanje ministru. Prav neverjetno. Te zadeve niti v SD nihče ne problematizira.”

Zdravko Počivalšek je med drugim opozoril tudi na žvižgača Ivana Galeta iz Zavoda RS za blagovne rezerve. Dejal je: “Kdor misli, da bomo zaradi žvižgačev bolj poštena in čistunska država, se moti bolj, kot si misli.”

Spletni portal Pozareport.si pa je včeraj zapisal, da je imel pri pripravi afere Maske prste vmes tudi Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča RS, ki se naj bi v aprilu, še pred lansiranjem afere v javnosti, v prostorih Zavoda za blagovne rezerve sestal z Galetom. Sestanek naj bi bil prikrit, saj uradne evidence zavoda Veselovega obiska ne razkrivajo, o tem sestanku tudi ne obstaja noben zapisnik. Vesel pa včeraj za nekatere medije tega obiska ni želel komentirati.

Tomaž Vesel naj bi bil sicer oseba, ki ga globoka država pripravlja kot »nov obraz« za prihodnje volitve. Vesel je sicer dober znanec ljubljanskega župana Zorana Jankovića, prijatelj nekdanjega župana občine Šentrupert Ruperta Goleta in prijatelj smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka, ki ima v lasti številne medije.

Nadalje se postavlja vprašanje nepristranskosti dela Računskega sodišča, ki po sklepu vlade opravlja revizijo poslovanja Zavoda RS za blagovne rezerve, kjer je bil Ivan Gale eden vodilnih v času različnih nabav, podpisoval je tudi pogodbe in anekse za medicinsko zaščitno opremo, za nekatere od teh tudi ni imel potrebnih pooblastil.

M. P.