Po začetni krizi se že kažejo prvi uspehi

(vir: pixabay.com)

Razmere zaradi epidemije novega koronavirusa vplivajo tudi na stanje brezposelnosti v Podravju, kjer se je število prijav že marca opazno povečalo. Na novo so namreč beležili 1239 brezposelnih, od tega kar 857 na uradu v Mariboru, 131 pa v Slovenski Bistrici.

Zdaj pa že prihaja do tega, da nekateri iščejo podatke o tem, kako naj umaknejo prijave za vpis v evidenco brezposelnih, saj jim delodajalci sporočajo, da se bodo lahko vrnili na delo.

V mariborski območni enoti je bilo konec marca prijavljenih 10.869 iskalcev zaposlitve, kar je bilo 1,6 odstotka več kot februarja in 2,8 odstotka več kot v enakem obdobju lanskega leta.

Na Zavodu za zaposlovanje so navedli, da jih je veliko na novo prišlo predvsem s področja gostinstva in storitvenih dejavnosti. Precej je bilo v Sloveniji živečih tujcev, ki so ostali brez dela, pa tudi slovenskih državljanov, ki so delo izgubili v Avstriji.

Razveseljivo pa je, da nekateri že iščejo informacije o tem, kako naj umaknejo vloge za prijavo v evidenco brezposelnih na zavodu. Navajajo, da so jih delodajalci že poklicali, da bi prišli znova delati k njim. Kar je nedvomno zelo dobra novica, povezana predvsem z obvladovanjem t. i. zdravstvene krize v Sloveniji.

S tem je povezan tudi ponovni zagon gospodarstva, vse skupaj pa temelji na zelo učinkovitih ukrepih slovenske vlade pod vodstvom Janeza Janše, ki jih ta pospešeno sprejema za omilitev posledic novega koronavirusa in ohranitev delovnih mest. Slovenija je namreč pri obvladovanju zdajšnje krize ena najboljših na svetu.

M. P.