Počivalšek: “Zdaj že povsem jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji izmišljene in neutemeljene”

Minister Zdravko Počivalšek

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v izjavi glede osnutka poročila računskega sodišča o nakupih zaščitne opreme ocenil, da je “sedaj že povsem jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji izmišljene in neutemeljene”.

Počivalška veseli, da se bo zgodba o nabavi zaščitne medicinske opreme počasi le zaključila in razčistila.

Tako poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, kot osnutek poročila računskega sodišča po njegovih navedbah govorita o veliki sistemski zmedi. Njuna priporočila bodo po Počivalškovih besedah zelo pomembna za oblikovanje bolj učinkovitega sistema za naprej.

Ob tem je minister poudaril, da z vsemi organi, ki preiskujejo to zgodbo, korektno sodelujejo. Prizadevajo si, da bi stvari dokončno razčistili in dokazali, da so delali korektno in pošteno in imeli le en cilj: zdravstvenemu sistemu zagotoviti opremo takoj. Kot je dejal, jim je ta nabava uspela navkljub nabavni vojni za opremo in velikim težavam.

Zato je zelo razočaran nad opozicijo, s katero so bili v prejšnji vladi Marjana Šarca partnerji.

“Grdo so namreč zlorabili to zgodbo zaradi njihove ambicije po zrušitvi vlade,” je ocenil. Dodal je, da ga veseli, da so se izkazale za prazne vse grožnje, da ga bo poročilo računskega sodišča osebno obremenilo in s tem zlomilo tudi SMC.

“SMC ostaja trden, stabilen faktor v naši družbi,” je poudaril predsednik SMC in pozval, da se namesto političnih igric raje osredotoči na ukrepanje v povezavi z zdravstveno in ekonomsko krizo.

Po poročanju medijev je v osnutku revizijskega poročila računskega sodišča o nakupih zaščitne opreme navedeno, da nabave niso bile učinkovite, ni pa nihče izpostavljen kot posebej problematičen. Po oceni računskega sodišča ni bil vzpostavljen učinkovit sistem ocenjevanja potreb po nujno potrebni opremi, kar je bila sicer naloga že prejšnje Šarčeve vlade. Tako poročilo obremenjuje prav Marjana Šarca!

13. marca 2020 ni bilo zaščitne opreme, skladišča so bila prazna, ni bilo vzpostavljenega učinkovitega sistema, virus pa je bil že v Sloveniji, pred tem nekaj mesecev tudi na pragu države, v Italiji.

M. P.