Podjetje Impol bo izplačalo božičnico in 13. plačo

(vir: pixabay.com)

V Sloveniji približno četrtina vseh podjetij ob koncu leta zaposlenim izplačuje nagrado. Večinoma gre za božičnice, le redki so, ki izplačajo tudi 13. plačo.

Primer podjetja, ki bo izplačal oboje, pa je skupina Impol iz Slovenske Bistrice.

Vsi zaposleni v slovenskem delu Impola bodo danes namreč prejeli božičnico, ta bo 600 evrov neto za vsakega zaposlenega.

Prav tako bodo vsi zaposleni v začetku leta 2019 prejeli še 13. plačo v višini povprečne plače (seštevek plač od januarja do novembra, deljeno z 11).

Impol je uspešno podjetje, lani je bil osmi največji slovenski izvoznik, v podjetju je 1.281 zaposlenih (v Sloveniji).

Kakšna so izplačila božičnice v drugih podjetjih?

V nadaljevanju objavljamo izplačila v nekaterih drugih podjetjih. Pri tem prav vsi govorijo o bruto zneskih. Iz Impola pa so nam poslali neto znesek. To je tudi tisto, kar bodo zaposleni prejeli na svoje bančne račune. Razlika med bruto in neto je precejšnja.

V Gorenju so izplačali božičnico v višini 600 evrov bruto. Zaposleni v Gen – I bodo prejeli božičnico v višini 100 odstotkov povprečne izplačane plače v Sloveniji. Septembra je bila ta 1.632,88 evra bruto.

V Leku je izplačilo po 1.330 evrov bruto za vse zaposlene, dodatno bodo izplačali še nagrade, ki pa bodo odvisne od plače posameznikov. V Revozu so že izplačali po 1.400 evrov bruto nagrade vsem zaposlenim, tudi tistim prek agencij. V Krki so izplačali po 1.309,96 evra bruto vsem zaposlenim, tudi tistim prek agencij.

V Petrolu je izplačilo 1.200 evrov bruto na zaposlenega. V Telekomu Slovenije so izplačali po 1.143,01 evra bruto.

Nova KBM je sprejela sklep o izplačilu božičnice vsem zaposlenim v višini 919 evrov bruto. V Abanki in NLB božičnice ne bodo izplačali.

V Lidlu so zaposleni prejeli po 260 evrov bruto, v Hoferju po 240 evrov bruto, v Mercatorju pa po 200 evrov bruto.

Zaposlenim v javnem sektorju božičnica in 13. plača po zakonu ne pripadata.

Brez božičnice oziroma dodatka bodo ostali tudi upokojenci. Edini, ki so imeli v svojem programu izplačilo božičnice za upokojence, so bili v SDS. Če bi vodili vlado, bi upokojenci prejeli vsak po 500 evrov božičnice, na kar so spomnili tudi v teh dneh. Zdajšnji vladajoči pa se za to ne zmenijo.

M. P.