Podlaga sklepu ministrstva za zdravje o obveznem testiranju je zakon o nalezljivih boleznih

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje Vesna Kerstin Petrič. (vir: Kabinet predsednika vlade)

V Sloveniji so včeraj ob 11.149 hitrih in PCR-testih potrdili 1439 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 4872 PCR-testov, pozitivnih jih je bilo 1115 oz. 22,9 odstotka. Od 6277 hitrih testov je bilo pozitivnih 324 oziroma 5,2 odstotka.

Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1140 covidnih bolnikov, to je 19 manj kot v sredo, od tega 185 intenzivno nego. Umrlo je 25 covidnih bolnikov, 21 v bolnišnicah in 4 v domovih. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih 7 dneh znaša 1.220.

Glede na število novih pozitivnih primerov so včeraj izstopale naslednje občine: Koper 60, Nova Gorica 42, Ajdovščina 41, Kranj 41, Brežice 21, Celje 24, Domžale 31, Hrastnik 35, Ljubljana 119 in Maribor 55.

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

Eden ključnih ukrepov, ki ga priporočajo tako pri Svetovni zdravstveni organizaciji, Evropskem centru za nalezljive bolezni in tudi slovenske strokovne inštitucije, je testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pred začetkom pouka in potem periodično vsaj enkrat na teden, je na današnji novinarski konferenci poudarila Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje.

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju s šolskim ministrstvom pripravilo protokol za testiranje zaposlenih v vrtcih in šolah kot tudi protokol za testiranje univerzitetnih učiteljev.

Tako bodo v ponedeljek na okužbo z novim koronavirusom testirali vzgojitelje in učitelje prvih treh razredov osnovne šole v regijah, kjer epidemiološka slika omogoča ponovni zagon varstva oz. pouka. “V primeru, da bo test negativen, bodo pouk začeli v torek,” je navedla Petričeva.

Če bo test pozitiven, bodo šli učitelji in vzgojitelji domov v izolacijo in poklicali svojega zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila.

Testiranje bo potekalo skladno z dogovorom med šolo in zdravstvenim domom, o tem kdaj in kje naj se zglasijo vzgojitelji in učitelji, pa jih bo obvestilo vodstvo njihove šole. Koordinatorji testiranja so zdravstveni domovi.

Pri testiranju je Kerstin Petričeva izpostavila tudi pomen spoštovanja vseh drugih varnostnih ukrepov, kot so ustrezna razdalja, nošenje mask, prezračevanje, razkuževanje rok ter ostajanje doma ob vsakem najmanjšem znaku okužbe. “To so nujni pogoji, da nam bo uspelo obdržati otroke v šolah,” je poudarila.

“Ob tem, da gre lahko za prenos okužbe v šolskem prostoru, tisti, ki se ne bo testiral, ne more v živo izvajati pouka. Žal bo moral izvajati neke druge naloge od doma, pouka v živo pa ne bo mogel izvajati,” je dejala. Taka oseba bi namreč lahko okužila cel razred.

Ministrstvo, ki je sklep o obveznem testiranju sprejelo na podlagi Zakona o preprečevanju okužb, je včeraj o tem obveščalo tudi župane. Za posredovanje informacij bodo na voljo tudi območne enote NIJZ, njihovi kontakti pa bodo objavljeni na spletni strani ministrstva.

Testiranje za zaposlene v višjem in visokem šolstvu bo potekalo vzporedno, in sicer bo organizirano s pomočjo mobilnih enot v vseh krajih, kjer se izvajajo izobraževalni programi. Zaposlene bo o lokaciji obveščalo pristojno ministrstvo.

M. P.