Poklukar: Skrb drug za drugega je danes sinonim za cepivo

Minister za zdravje Janez Poklukar na današnji novinarski konferenci (vir: Vlada RS, Twitter)

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci uvodoma poudaril, da je cepivo edina zaščita, ki nas lahko obvaruje proti virusu. Virus je veliko bolj smrtonosen kot cepivo, ki ima izredno redke stranske učinke pri redkih posameznikih, zato apelira, da se ljudje opolnomočijo z znanjem in premagajo strah, se cepijo in tako omogočijo, da bomo kot družba skupaj varni.

Skrb drug za drugega je danes sinonim za cepivo, je poudaril minister za zdravje.

Nanizal je podatke, da smo doslej za hitre test namenili preko 50 milijonov evrov, za PCR teste skoraj 70 milijonov, skupaj za testiranje preko 123 milijonov eur.

Beležimo  preko 17.000 hospitalizacij covid-19 pacientov v vrednosti okoli 200 milijonov evrov. Od tega je bilo 7.700 pacientov zdravljenih z zapleti, preko 1200 pacientov pa obravnavanih na ventilatorju, 2600 pa v enotah intenzivne terapije.

Nihče od hospitaliziranih ni imel privilegija oziroma možnosti kot jo imamo danes, da bi bil cepljen, je bil jasen minister.

Minister je opozoril, da hitro testiranje ne zdravi in ne zaščiti. Je zgolj epidemiološki ukrep, da lahko odkrijemo in pretrgamo verigo okužb. Skrbi podatek iz Portugalske in Španije, da beležijo vedno večje število obolelih mladih.

Virus ne izbira in napačno je mišljenje, da ogroža zgolj ranljive v populaciji, je še poudaril minister.

Slovenija je kupila dovolj cepiva, da se lahko vsak cepi, je poudaril. Odločitev za cepljenje pa je svobodna odločitev vsakega od nas.

Minister kljub temu poziva vsakega posameznika, da stopimo skupaj in poskrbimo za čim večji mehurček cepljenih. Več kot nas bo cepljenih, bolj varni bomo kot družba.

Na svetu je 2,45 % celotnega prebivalstva že zbolelo za covid-19 (186 milijonov ljudi), od tega je bilo preko 4 milijona mrtvih. V tednu od 5. do 11. julija je bilo 3 milijona na novo odkritih primerov. Največje povišanje je v vzhodnem Mediteranu (25 %), Evropa ima 20 % povišanje.

M. P.