Pokvarjenost: Z Galovega računa si je prisvojila vsaj 30 tisoč evrov za svoje stanovanje

Nataša Švikart Žumer (vir: YouTube)

Natašo Švikart Žumer so levici naklonjeni mediji in posamezniki promovirali kot prebojnico na humanitarnem področju. Zdaj se je izkazalo, da je vse prej kot to. Poznavalce razmer to početje Švikartove pravzaprav niti ne čudi.

Zdajšnje ugotovitve so zgolj posledica tistega, kar se je nakazovalo že dlje časa.

Nataša Švikart Žumer (takšni so podatki v poslovnem registru) je predsednica (enoosebnega) društva Maus, kjer so zbirali donatorska sredstva tudi za 6-letnega Gala iz Spodnjega Dupleka. Gal za operacijo v tujini potrebuje 120 tisoč evrov. Doniranje se je začelo že marca letos, potekalo je prek SMS-donacij in neposredno na račun društvenega računa. Več mesecev se zbrani znesek ni premaknil nikamor. Ko so Galovi starši Švikarjevo prosili za vpogled v nakazila, se je ta izgovarjala. Na koncu je Galove starše javno še obtožila nezakonitosti, češ, da so zahtevali nakazilo denarja v Avstrijo in podobno. Ona pa, da ne more vsakemu kazati “pomembne transkacije društva”. V resnici se je izkazalo, da drugih prihodkov kot donacije sploh nima.

Naposled pa je Nataša Švikart Žumer le priznala: Vzela sem 30 tisoč evrov, denar sem nujno potrebovala za poplačilo svojih dolgov. ob razhodu s partnerjem reševala svoj stanovanjski problem.

Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič je nato na policijo vložila kazensko ovadbo zoper Natašo Švikart. Zahteva tudi takojšnjo povrnitev vsega denarja, ki si ga je prisvojila. Zahteva tudi javno opravičilo.

Kdo je Maus in kdo Švikartova?

Društvo Maus, ki deluje na naslovu Kacova ulica 1 v Mariboru, je bilo ustanovljeno 5. 3. 2014. Ustanoviteljica in zastopnica je Nataša Švikart Žumer. V letu 2018 so prejeli 74.437 evrov donacij. Drugih prihodkov niso imeli.

Stroški pa so izdatki za pomoč otrokom, plače in stroški poslovanja društva. Zaposlena je 1 oseba. Očitno zgolj Nataša Švikart Žumer.

Iz poslovnega poročila, objavljenega na Ajpesu, je razvidno, da so v letu 2018 pomagali dvema otrokoma, ki sta potrebovala zdravljenje v tujini.

Lani so imeli 11.161 evrov izgube. V letih od 2014 do 2018 so prejeli   okoli 200.000 evrov donacij.

Društvo, ki je očitno enoosebno (vse v domeni Nataše Švikart), ima tudi finančne težave. V začetku sta bila odprta dva bančna računa. Očitno eden za redno poslovanje in eden za donacije. V letu 2016 pa je Švikartova en račun zaprla in zdaj posluje zgolj prek enega računa.

Edini bančni račun društva Maus je bil v času od 18. julija 2019 do 1. avgusta 2019 blokiran. Jasno je, da so upniki prispeli denar na račun takoj zasegli. Za poplačilo dolgov Nataše Švikart so tako zasegli Galov denar oziroma denar donatorjev za Gala iz Spodnje Duplice.

Slišati je še, da Nataša Švikart Žumer ni delovala povsem sama. Pri tem naj bi imela tudi t. i. pomagače. Ne zgolj pri Galu, tudi pred tem. Vendar pa je zdaj na policiji, da stvari dokončno razčisti.

M. P.