Policija: Minister Hojs pri prehodu občinske in državne meje ni v ničemer kršil veljavnih odlokov

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. (vir: gov.si)

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs v ponedeljek ni v ničemer kršil veljavnih vladnih odlokov, je sporočila policija. Kot so zapisali na Twitterju, je minister za prehod občinskih in državne meje posedoval vse potrebne izjave, dokazila in dokumente.

Pojasnili so tudi, da hrvaški varnostni organi skladno s svojimi predpisi Hojsa niso zavrnili.

Ker ni imel negativnega izvida PCR testiranja na okužbo z novim koronavirusom, so ga obvestili, da lahko na Hrvaško vstopi tako, da mu bo odrejena karantena oziroma bo moral na Hrvaškem opraviti test. Hojs se je nato odločil, da na Hrvaško zaradi navedenih pogojev ne vstopi.

Tudi namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil, da je Hojs ustrezno izkazal upravičeno izjemo prehoda tako občinskih meja kot državne meje.

Na policiji so še pojasnili, da je minister zasebno pot opravil povsem v lastni režiji, saj se je varovanju v preteklem vikendu odrekel. Policija prav tako v zvezi s tem dogodkom ni izvedla nikakršne predhodne komunikacije ali najave prihoda ministra hrvaškim varnostni organom.

POP TV oziroma 24ur.com in Kanal A sta namreč poročala, da je hrvaška policija v ponedeljek na meji zavrnila vstop Hojsu in njegovi mami, ker nista izpolnjevala pogojev. Hojs se je na to odzval z besedami, da “lažejo pri poročanju”.

Notranji minister Aleš Hojs je ob tem novinarjem še povedal, ima mama na Hrvaškem nepremičnino, zato sta želela tja, da bi lahko poravnala račune.

M. P