torek, 28 maja, 2024
Doma Dogodki Policija opozarja na (ponovno) povečan pojav spletnih goljufij

Policija opozarja na (ponovno) povečan pojav spletnih goljufij

(vir: pixabay.com)

Na policiji ugotavljajo, da so slovenske družbe in organizacije v zadnjem obdobju ponovno tarča spletnih goljufov. Gre za tako imenovane direktorske prevare, pri katerih goljufi v imenu direktorja običajno računovodstvu družb pošiljajo elektronska sporočila z navodili o nakazilu več deset tisoč evri na transakcijski račun v tujini. Gre za lažna sporočila.

Policija je v zadnjih dveh tednih na območju policijskih uprav Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova  Gorica obravnavala več spletnih goljufij, tipa direktorskih prevar (v tujini znane kot CEO/BEC fraud).

Pri tem so slovenska podjetja utrpela finančno škodo v skupni višini preko 300.000 evrov.

V  tovrstnih  goljufijah  storilci preko javno dostopnih podatkov na spletu poiščejo družbo ali organizacijo, nato pa najpogosteje na elektronski predal tajništva ali računovodstva pošljejo lažno sporočilo.

V sporočilu se predstavijo kot  direktor družbe, pri čemer prejemnika skušajo prepričati, da opravi nakazilo denarja na določen transakcijski račun v tujini. Prav tako naprošajo za preverjanje trenutnega stanja finančnih sredstev na računu družbe in možnosti takojšnjega plačila, pri čemer posredujejo vse potrebne podatke prejemnika nakazila. Največkrat gre za transakcijski račun fizične ali pravne osebe v Veliki Britaniji in Španiji.

Imetniki bančnih računov so t. i. denarne mule, ki nakazan znesek praviloma takoj dvignejo in po drugi denarni poti, po navadi z nakazilom prek plačilnega sistema Western Union, prenakažejo goljufom, določen znesek pa obdržijo kot provizijo za opravljeno storitev.

Ker ti plačilni sistemi ne omogočajo popolnega sledenja denarnim transakcijam, je lahko na ta način sled za denarjem izgubljena.

M. P.