Policija prejela več prijav kaznivih dejanj grožnje proti vladnim svetovalcem za covid-19

Fotografija je simbolična.

Kriminalisti so včeraj, 4. decembra 2020, sprejeli več prijav kaznivih dejanj grožnje proti vladnim svetovalcem za covid-19. Iz pisem, ki so jih oškodovanci prejeli na dom, izhajajo grožnje zoper njihovo varnost in življenje. Pisma so kriminalisti zasegli in že vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob tem na Twitterju zapisal: “Policija intenzivno preiskuje grožnje, ki so jih deležni zdravniki, ki se dan in noč trudijo, da bi zajezili epidemijo. Nerazsodnosti in nizkotnosti tistih, ki te grožnje izrekajo in širijo, so nerazumljive in jih zdrav razum ne more sprejeti.”

Z Generalne policijske uprave pa so zapisali, da policija vsako grožnjo obravnava resno in prioritetno, prav tako pa je že sprejela tudi določene ukrepe za zagotovitev varnosti oškodovancev. Podrobnosti ukrepov zaradi varnosti oseb ne morejo razkriti.

Zapisali, da da razumejo, da se posledice epidemije covida-19 kažejo na vseh področjih družbenega in zasebnega življenja, a takšna eksplicitna dejanja bistveno presegajo nivo javnega izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena.

Nesprejemljivo je, da so oškodovane osebe ustrahovane zaradi svojega dela in da se jim grozi z napadom na njihovo varnost in življenje, zato bo policija vsak tak primer obravnavala z vso resnostjo.

Kdor komu, zato da bi ga ustrahoval ali vznemiril, resno zagrozi, da bo napadel njegovo življenje ali telo ali prostost ali uničil njegovo premoženje velike vrednosti, ali da bo ta dejanja storil zoper njegovo bližnjo osebo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev. Če je tako dejanje storjeno proti dvema ali več osebam, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. V kolikor bi storilec grožnjo uresničil, bi policija preiskavo vodila v smeri drugih kaznivih dejanj zoper življenje in telo.

M. P.