Policija razkrila podrobnosti trojnega umora v Gerečji vasi

(vir: Zajem zaslona, Planet TV)

Osumljenec iz Gerečje vasi pri Ptuju je v petek umoril tri osebe iz brezobzirnega maščevanja, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič. 35-letni osumljenec je umoril svojo nekdanjo 35-letno zunajzakonsko partnerico ter njena starša, 58-letno mamo in 61-letnega očeta.

Operativno komunikacijski center PU Maribor je bil 25. decembra 2020 ob 16.35 po telefonu obveščen o poskusu umora, ki se je zgodil v Gerečji vasi. Klicu je sledilo še več telefonskih klicev o tem nasilnem dejanju in obvestilo, da se je storilec odpeljal s kraja.

Prva policijska patrulja je na kraj prispela ob 16.44 in pred stanovanjsko hišo našla ranjeno 58-letno žensko, ki so ji sosedje že nudili prvo pomoč. Pri izvedbi prvih nujnih ukrepov sta policista še ugotovila, da so sosedje že pred njunim prihodom v tej stanovanjski hiši opazili 61-letnega moškega, ki ni kazal znakov življenja.

Reševalci Zdravstvenega doma Ptuj so ob prihodu nudili prvo pomoč 58-letnici, medtem ko moškemu, ki je obležal na tleh dnevne sobe, žal ni bilo več pomoči.

Zatem so v sosednji hiši našli še ranjeno 35-letno žensko, ki je takrat še kazala znake življenja. Takoj so pričeli z oživljanjem, a je žal izgubila življenje. Hudo poškodovano 58-letno žensko so odpeljali v Splošno bolnišnico na Ptuju, kjer je kmalu zaradi hudih poškodb, umrla.

Ob 16.50 so policisti v isti vasi izsledili osumljenčevo vozilo. Ob tem so slišali vpitje iz bližnje stanovanjske hiše, v njej pa so opazili osumljenega 35-letnega moškega z nožem v rokah. V trenutku, ko so mu policisti ukazali, da naj odloži nož, se je osumljeni z njim porezal po vratu, zatem pa je na ponovni ukaz policistov nož odvrgel na tla. Pri uporabi prisilnih sredstev se je policistom uprl, a so ga obvladali in vklenili, nato pa so mu skupaj s stanovalcem hiše nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Zdravstvenega doma Maribor. Osumljeni je bil odpeljan v UKC Maribor, kjer je bil po operativnem posegu hospitaliziran.

Z navedenimi ugotovitvami sta bili seznanjeni dežurna preiskovalna sodnica iz OS na Ptuju in dežurna okrožna državna tožilka iz ODT na Ptuju, ki sta prišli na kraj. Za pokojne je dežurna preiskovalna sodnica odredila sodne obdukcije, oglede krajev kaznivih dejanj pa je prepustila policiji.

Pri ogledih krajev kaznivih dejanj in z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je osumljenec opisanih kaznivih dejanj 35-letni nekdanji zunajzakonski partner 35-letne žrtve, drugi dve žrtvi pa sta njena starša.

Osumljenec in 35-letnica sta dlje časa živela v zunajzakonski skupnosti in si v neposredni bližini njenih staršev zgradila hišo ter se v lanskem letu tja tudi odselila.

Osumljeni je imel težave s prekomernim uživanjem alkohola, ki pa so se v zadnjem času stopnjevale. Zvezo sta večkrat prekinila. Pred približno enim mesecem se je umorjena partnerka z otrokom dokončno odselila k svojim staršem v neposredni bližini. Po razpadu zunajzakonske zveze se je z nekdanjo partnerico večkrat sprl zaradi delitve skupnega premoženja in skrbi nad otrokom. Osumljeni je v zadnjih dveh mesecih nadaljeval z intenzivno zlorabo alkohola. Novembra mu je bil zaradi vožnje pod vplivom alkohola v cestnem prometu izdan plačilni nalog.

27. novembra 2020 so na OKC prejeli prijavo 58-letnice zaradi kršitve javnega reda in miru. Patrulja je na kraju ugotovila, da je prišlo do verbalnega spora med partnerjema. Po zbranih obvestilih od prijaviteljev in vpletenih ni bilo zaznanih drugih kršitev, zato je policija o tem dogodku s poročilom obvestila CSD Spodnje Podravje – Enoto Ptuj. Konec decembra so policisti PP Ptuj na podlagi elektronskega sporočila o težavah v družini opravili več razgovorov. Tudi pri tem niso bili ugotovljeni elementi prekrškov ali kaznivih dejanj, ki se preganjajo na predlog oškodovanca ali po uradni dolžnosti. S tem tudi niso bili izpolnjeni pogoji, na podlagi katerih bi lahko moškemu izrekli prepoved približevanja. Osumljeni tudi v preteklosti nikoli ni bil obravnavan zaradi kršitev javnega reda in miru ali kaznivih dejanj.

35-letnica se je 25. decembra, nekaj minut pred 16.30, vrnila v njuno hišo. Sledil je prepir, med katerim jo je osumljeni večkrat zabodel. Takoj za tem je odšel še v stanovanjsko hišo njenih staršev in večkrat zabodel tudi njiju.

Ugotovljeno je bilo, da je navedena kazniva dejanja storil iz brezobzirnega maščevanja.

Zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj umora je bila osumljenemu 28. decembra ob 12. uri v UKC Maribor odvzeta prostost, nato pa je bil istega dne ob 13.30 po odpustu iz UKC Maribor s kazensko ovadbo priveden k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča na Ptuju, ki je po zaslišanju zoper njega odredila pripor.

Za kaznivo dejanje umora iz brezobzirnega maščevanja je predpisana zaporna kazen najmanj petnajstih let. Lahko pa sodišče izreče enotno kazen dosmrtnega zapora, če je za dve ali več kaznivih dejanj umora v steku določilo kazen zapora tridesetih let.

Policisti s kriminalistično preiskavo še nadaljujejo in bodo po vseh zbranih obvestilih in dokazih s poročilom v dopolnitev kazenske ovadbe obvestili pristojno ODT na Ptuju.

Vir: Policija

M. P.